9 dôkazov, že ste múdrejší ako väčšina ľudí

Myslíte, že ste múdrejší ako väčšina ostatných ľudí, ktorých poznáte? Napovedia vám to tieto signály. Pritom nejde o to, ako dobre sa vám darilo v škole - nie všetko sa dá totiž merať číslami.

Najznámejším spôsobom, ako sa dá merať inteligencia, je IQ test. Priemerné IQ sa pohybuje medzi 90 a 110, IQ nad 120 sa považuje už za nadpriemernú - vyššiu - inteligenciu. Skóre nad 130 je spájané s nadaním. Avšak IQ test je len jednou z metód merania kognitívnych schopností. Toto meranie nemusí byť úplne presné. To, že ste múdrejší ako priemerná populácia, však môžete zistiť aj podľa nasledujúcich znakov.

Najstarší súrodenec

Ak ste v rodine najstarší, utváralo to váš život, pretože najstarší súrodenci sú zvyčajne viac zodpovední a viac vodcovskí. Práve najstarší súrodenci zvyčajne mávajú lepšie výsledky v IQ testoch. Neznamená to však, že mladší súrodenci nemôžu mať nadpriemernú inteligenciu.

Vaša matka vás dojčila

Podľa prieskumu detskej gramotnosti, kde sa skúmali tri tisícky detí, bolo zistené, že dojčené deti dosiahli o sedem bodov vyššie skóre v porovnaní s deťmi nedojčeným.

Vedeli ste skoro čítať

Takmer každé dieťa sa postupom času naučilo čítať. Ak však patríte medzi tie deti, ktoré vedeli čítať pomaly skôr, než nastúpili na základnú školu, alebo ste boli medzi prvými z triedy, ktorí sa to naučili, potom to svedčí o tom, že vybočujete z priemeru.

Máte mačku, alebo iné zviera

To, či máte psa alebo mačku, vypovedá veľa o vašej osobnosti a inteligencii. Podľa štúdie z roku 2004 publikovanej v magazíne Business Insider, ktorá skúmala 600 vysokoškolákov, mali študenti s mačkou lepší prospech a boli otvorenejší. Aj keď majú ľudia s mačkou "navrch", všeobecne platí, že väčšina géniov máva rôzne domáce zvieratá a má to spojitosť s ich nadaním. Napríklad Albert Einstein mal mačku menom Tiger a papagája.

Ste vyššej postavy

Ukázalo sa, že vysoká postava môže súvisieť s vyššou inteligenciou. Podľa niektorých štúdií mali deti vyššej postavy tiež vyššie hodnoty IQ. Hoci tu istá súvislosť je, neplatí to plošne.

Často máte z niečoho strach

Bolo dokázané, že ľudia, ktorí trpia častejšie úzkosťou a depresiou, sú inteligentnejší než tí, čo žijú v sladkej nevedomosti. Ak máte široké vedomosti, potom sa oveľa častejšie niečoho obávate.

Ste vtipný

Hovoríte často vtipy? Experti z Univerzity v Novom Mexiku prišli na to, že študenti, ktorí napísali vtipnejšie komentáre ku karikatúram, boli múdrejší ako ostatní.

Nočná sova

Ak chodíte každý deň neskoro spať, ste oveľa kreatívnejší než ľudia, ktorí chodia spať skoro a ráno skoro tiež vstanú. Nezáleží pri tom, či toho ranné vtáčatá cez deň stihnú viac. Výskumy ukazujú, že tí, ktorí chodia spať neskoro, dosahujú vyššie skóre v teste kognitívnych schopností.

Ste introvert

Ak ste radšej osamote, než aby ste trávili čas v kolektíve priateľov alebo ďalších ľudí, pravdepodobne ste múdrejší. Zameriavate sa na detaily a ste opatrnejší v rozhodnutiach, čo z vás robí inteligentnejšieho jedinca, či sa vám to páči alebo nie. Schopnosť zabaviť sa bez ostatných ľudí je signálom, že je váš mozog veľmi silným orgánom.

Viac o téme: Inteligencia Rozvoj IQ Osobný rast
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: businessinsider, Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy