3D tlač, roboti a drony: Ako bude vyzerať trh práce budúcnosti?

Zdroj: dron, budúcnosť, služby

Pracovný trh sa neustále mení a s nastupujúcou technologickou revolúciou zaniká množstvo pracovných miest. Vznikajú však tiež nové príležitosti, také, o ktorých sme si ani nemysleli, že budú považované za prácu. Nemyslíme YouTuberov a influencerov na sociálnych sieťach, ktorí nepochybne budú mať svoje miesto aj na pracovnom trhu budúcnosti. Existujú totiž silné signály, že technológie predbehnú našu ekonomiku, a ukroja významnú časť trhu.

Stále intenzívnejšie sa hovorí o 4. priemyselnej revolúcii, ktorá prináša na náš trh automatizáciu a robotizáciu. Vďaka robotom a najrôznejším automatickým systémom vrátane inteligentných počítačových programov zmiznú v nasledujúcich rokoch stovky až tisíce pracovných miest po celom svete. Ako bude vyzerať práca budúcnosti a na aké pracovné miesta sa ideálne pripraviť?

Robokonzultant

Poradenstvo v oblasti prevádzkovej činnosti robotov vytvorí veľké príležitosti. Časť poradcov sa bude zameriavať na firemné roboty, kde táto revolúcia v konzultáciách začne najskôr. Kvôli dynamickému rozvoju Internetu vecí (Internet of Things, IoT) sa však roboti a inteligentné zariadenia budú dostávať aj do domácností. Tu bude jednoznačný priestor pre celý rad poradcov a opravárov.

Tak ako si dnes pozvete opravára práčky, tak v roku 2030 bude tento opravár skôr softvérovým opravárom než niekto s kladivom v ruke.

Robokonzultanti nájdu svoju prácu primárne v majetnejší rodinách, ktoré si budú vybavovať svoju smart domácnosť. Smart Home (domácnosť vybavená IoT) sa pravdepodobne stane takou veľkou témou, že okolo seba vytvorí celý mikro-ekosystém ekonomiky. Rozhodnutie, akého robota (rozumejme inteligentné zariadenia) vybrať do firmy či domácnosti nebude vzhľadom k obrovskej ponuke trhu a množstvu nekompatibility jednotlivých zariadení medzi rôznymi výrobcami jednoduché. A tu bude robokonzultant hrať svoju nezastupiteľnú úlohu.

Skutočný otec robotov

Byť otcom robotov je na prvý pohľad trochu zvláštna práca. Otec robotov v tomto zmysle nie je ten, kto ho vlastní - teda majiteľ, ale skôr ten, kto má firmu na výrobu robotov. To je skutočný Geppetto, ktorý im vdýchne život. A táto práca urobí z nejedného človeka miliardára.

Zdieľaná ekonomika, ktorú dnes najčastejšie vidíme v ubytovaní (Airbnb) a prepravných službách (spolujazda - taxi - Uber), prenikne aj k robotom. Niektoré roboty si totiž nebudeme kupovať, ale budeme si ich prenajímať. Trh s autami ovládne zopár spoločností, ktoré pochopia a rýchlo zakomponujú myšlienku zdieľanej ekonomiky do svojho biznis modelu. Podobné to bude s trhom robotov.

Práca s dronmi

Dron je tiež robot, ale napriek tomu sa dokázal vyčleniť a vytvoriť si svoju vlastnú kategóriu. Najväčší problém dronov je aktuálne s narušovaním súkromia a bezpečnosti spolu s nejednotnou právnou reguláciou. Časom by sme sa však mali dočkať legislatívnych úprav do takej miery, že drony vstúpia do nášho bežného života. Drony tak odštartujú svoju nekompromisnú éru, kedy ovládnu svet nad našimi hlavami.

S narastajúcim počtom dronov a legislatívou, ktorá bude pomalými krokmi doháňať technologický boom vznikne mnoho príležitostí pre šikovných pracovníkov. Vzniknú operátorské centrá dronov, ktoré budú sledovať prevádzku podobne ako je to v leteckej doprave. Budú tu ďalší a ďalší výrobcovia dronov. Dron nebude vykonávať len strážne činnosti, bežne sa bude používať k doručovaniu či výkonu práce (napr. natieranie výškových budov, čistenie okien, meranie, opravy rozvodových sietí).

Dnes vidíme skôr preteky dronov a ich využívanie na video zábery, ale čoskoro vzniknú servisné strediská, second-hand opravári, obsiahle recenzné webové portály, konzultanti. A to je len začiatok.  Táto oblasť technológie ponúkne mnoho pracovných príležitostí.

Práca s 3D tlačou

Prevratná technológia 3D tlače akoby sa stratila z našich očí, niekoľkokrát zažila úspech a opätovné vyparenie sa. Výrobné a prevádzkové náklady sa dostali tak nízko, že si 3D tlačiarne môže zaobstarať takmer každý. O 3D tlači sa v slovenských médiách príliš nehovorí, ale revolúcia, ktorú predznamenávajú, je obrovská. Už dnes sa pomocou 3D tlače vyrába celá rada automobilov a vyrábajú sa tiež šperky, oblečenie a testuje sa aj 3D tlač ľudských orgánov.

Za desať rokov sa tak budeme môcť dočkať toho, že si v obchode vyberieme z katalógu produkt, na interaktívnej ploche si ho doplníme o vlastné dizajnové prvky a dáme si ho jednoducho vytlačiť. Skočíme na kávu a po ceste späť si vyzdvihneme náš nový kostým. Plastické operácie, ktoré budú využívať 3D technológie, nebudú nezvyčajné. Hoci to dnes môže znieť veľmi futuristicky, tlačiť sa budú nielen automobily, ale aj celé domy. Pracovné pozície, ktoré sa okolo 3D tlače vytvoria, budú opäť zviazané s pochopením technológie. To však bude platiť takmer u všetkých nových prác.

Technologická premena súčasnosti do roku 2030

Nástup technológií, ktoré budú stále viac zasahovať do našich bežných životov, bude stále silnejší. Trend je jednoznačne technologický a počas niekoľkých desiatok rokov už ani nebudeme vedieť oddeliť technológiu od ľudských bytostí.

Identifikácia pomocou vyspelej technológie

Možno s technológiami zrastieme, budeme nosiť čipy (dobrovoľne, tak ako nosíme dnes smartphone, ktorý sleduje náš pohyb a aktivitu) pre uchovávanie našich lekárskych správ. Dnes nie sú výnimočné implantované čipy pre otváranie dverí a bezpečnostných zámkov. Skenovanie sietnice, ako vidíme vo filme Mission Impossible, je už za dverami bežného použitia za pár stoviek dolárov. Apple iba relatívne nedávno predstavil Face recognition (rozpoznanie tváre) pre odomknutie telefónu. Nejeden startup chce využívať Face recognition ako nové ID - koniec občianok a cestovných pasov prichádza.

Viac o tom, ako bude budúcnosť pracovného trhu vyzerať si povieme v nasledujúcom článku.

Viac o téme: Technológie Budúcnosť Automatizácia Trh práce Povolanie
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, absl

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy