1 dôvod, pre ktorý párom hrozí zvýšené riziko rozchodu či rozvodu

Zdroj: žena, euro, peniaze

Výskum naznačuje, že spoločnosť vyvíja na mužov obrovský tlak, aby splnili očakávania. Keď manželky zarábajú viac ako ich manželia, niektorí muži to jednoducho nezvládnu. Dnes už neplatí, že muž musí zarábať viac ako žena, ba naopak. Ženy sa stávajú oveľa viac sebestačnými. Ako to ale funguje v manželstve? Ako zvládnuť mužskú márnomyseľnosť a tvrdohlavosť?

Berte veci tak, ako sú - neobzerajte sa späť

Hoci sa doba vyvíja vpred, veľa ľudí má ešte stále zažitú predstavu, že sa o financie má starať muž, zatiaľ čo žena sa stará o domácnosť a deti. Lenže dnešná doba ponúka širokú škálu možností ako pre mužov, tak aj pre ženy.

Ste na to dvaja

Najdôležitejší postoj, ktorý si pár v tejto situácii musí udržať, je, že na financovanie rodiny tu nie je iba jeden, ale sú na to dvaja. Skutočný problém nie sú financie, ale pracovné vyťaženie, kedy pracujúca žena musí k tomu všetkému stihnúť celú domácnosť a deti.

Pracujte spoločne na tom, čo je potrebné každý týždeň urobiť, aby veci v domácnosti hladko bežali a deti boli obstarané a šťastné. Dostaňte sa za hranice toho, čo si každý z vás myslí, že by mal robiť ten druhý, a zamerajte sa na to, ako obaja dosiahnete všetko, čo je spravodlivé pre oboch.

Neporovnávajte výšku platu

Nezáleží na tom, či jeden z partnerov zarobí mesačne 2000 eur a druhý 600 eur. Obaja pracujete a obaja v práci trávite každý týždeň priemerne 40 hodín týždenne, aby ste si na konci mesiaca mohli vyzdvihnúť svoju zaslúženú výplatu.

Hovorte o tom

Akonáhle začnete obaja pracovať, musíte si stanoviť jasné pravidlá. Nemôžete totiž predpokladať, že rozdelenie domácich prác, peňazí a starostlivosti o deti bude fungovať samo o sebe. Tieto diskusie sú plné emócií, pretože každý partner má v sebe podvedome daný vzor funkcií v rodine - otec zarába, matka je v domácnosti. A práve preto sa diskusia často medzi partnermi zvrtne tak, že si začnú všeličo vyčítať. Partneri musia byť priatelia, ktorí poskytujú pohodlie a podporu členom domácnosti.

O financiách rozhodujte spolu

Páry spolu musia hovoriť o tom, kam investujú peniaze, aké sú výdavky a ako s peniazmi naložia. Cieľom je, aby ste sa zhodli a spoločne súhlasili. A potom je už jedno, či budete mať účet spoločný, alebo každý svoj.

Je naozaj veľmi smutné, keď problémy s peniazmi narúšajú kvalitný a pevný vzťah. Rozhodne sa nehanbite vyhľadať odbornú pomoc skôr, než bude neskoro.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Rodina Práca Ženy Vzťahy Muži Peniaze
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, prosuccess

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy