Chudoba vzrastie, kríza môže trvať aj 5 rokov: Pozrite sa, čo predpovedá ekonómka

Zdroj: Getty Images

Oživenie ekonomiky, ktorú negatívne zasiahla pandémia koronavírusu, môže trvať aj päť rokov. Hlavná ekonómka Svetovej banky Carmen Reinhartová upozornila na to, že pandémia spôsobí aj prehĺbenie ekonomickej nerovnosti vo svete.

Ekonómka Reinhartová na konferencii v Madride uviedla, že po zrušení všetkých obmedzení spojených s karanténou pravdepodobne nastane rýchle oživenie, „úplné uzdravenie však bude trvať až päť rokov," povedala.

Medzinárodný menový fond v júni z dôvodu dopadov pandémie spôsobenej koronavírusom zhoršil výhľad vývoja globálnej ekonomiky. Na tento rok ráta s prepadom hrubého domáceho produktu o 4,9%, čo predstavuje najhlbšiu recesiu globálnej ekomoniky za 90 rokov. Ekonómka taktiež upozornila, že recesia spôsobená pandémiou bude v niektorých krajinách trvať dhšie a prehĺbi nerovnosti. Kríza totiž zasiahne oveľa viac tých najchudobnejších v bohatých krajinách a taktiež najchudobnejšie krajiny budú zasiahnuté výrazne viac než tie bohatšie. Po prvýkrát za 20 rokov tak podľa nej z dôvodu krízy vzrastie celosvetová miera chudoby, napísala agentúra Reuters.

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) odhadla, že globálna ekonomika v tomto roku klesne o 4,5%. Vylepšila tak svoju júnovú prognózu, v ktorej odhadovala dokonca až šesťpercnentný prepad.

Viac o téme: Kriza Svetova banka
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Zdroj: idnes Reuters; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy