Pracovný život po novom? Pozrite sa, ako firmy a zamestnanci fungujú po korone

Zdroj: korona, práca, zamestnanie, corona, rúško

Najhoršia vlna koronakrízy je nateraz zažehnaná a pracovný portál Kariéra.sk zaujímalo, ako táto nová skúsenosť ovplyvnila svet práce. Oslovili sme preto niektorých z najväčších zamestnávateľov na Slovensku a zisťovali, ako na tom aktuálne sú a čo očakávajú v blízkej budúcnosti. Zhodujú sa, že z tohto náročného obdobia sa budeme všetci ešte nejakú dobu spamätávať. Zároveň sa ale zatiaľ zdá, že negatívne dopady nie sú tak nezvládnuteľné, ako sa v marci predpokladalo.

 

Koronavírus priniesol výrazné zmeny a ovplyvnil chod spoločností

Kým niektoré spoločnosti mohli pokračovať bez výraznejších obmedzení, iné museli úplne zastaviť svoj chod. „Volkswagen Slovakia úplne prerušil výrobu v súvislosti s celosvetovou pandémiou 17. marca 2020,“ hovorí hovorkyňa spoločnosti Volkswagen Slovakia Lucia Kovarovič Makayová a dodáva, že rozhodnutie prišlo s ohľadom na klesajúci dopyt na trhu s vozidlami a obmedzenia zo strany dodávateľov. „Rovnako dôležitým faktorom bolo rozhodnutie prispieť k spomaleniu šírenia nákazy aj s ohľadom na to, že Volkswagen Slovakia je jedným z najväčších zamestnávateľov v krajine,“ vysvetľuje. 

V spoločnosti Telekom sa vďaka tímovej práci podarilo preniesť svoje centrály na home office. „Koronakríza nás naučila, že ak je to potrebné, dokážeme na zmeny reagovať omnoho rýchlejšie a efektívnejšie. Počas tohto obdobia sme dokázali fungovať veľmi efektívne naprieč všetkými zložkami organizácie,“ vraví Michal Korec, hovorca pre služby a financie spoločnosti Slovak Telekom. „Rovnako rýchlo sme priniesli množstvo benefitov, ktoré pomohli krízu ľahšie prekonať. Či už to bolo neobmedzené mobilné pripojenie na tri mesiace, zrýchlenie pevného internetu všade, kde to bolo možné či zábavný a edukatívny obsah zadarmo pre rodiny s deťmi,“ dodáva.

Podobnú skúsenosť priniesla vzniknutá situácia aj zamestnancom jednej z najväčších bank na Slovensku. „Mimoriadna situácia nám otvorila dvere k zapojeniu ešte väčšieho počtu ľudí do plnohodnotnej práce z domu. Zároveň nás naučila lepšej medzitímovej spolupráci a koordinácii v online priestore,“ opisuje Zuzana Žiaranová, hovorkyňa spoločnosti Tatra banka. „Veľkým pozitívom je, že sa nám podarilo zabezpečiť kontinuitu procesov a efektívnosť ľudí, a to pri zachovaní najvyššej úrovne bezpečnosti a ochrany citlivých bankových údajov. Čo sa týka náročnosti implementácie, medzi tie najzložitejšie patrili procesy spojené s „papierovou“ administratívou, kde sme museli rýchlo nájsť „online“ alternatívu, prípadne alternatívny spôsob doručenia dokumentácie koncovému užívateľovi,“ dodáva.

Nástup do práce je postupný, práca z domu však ostáva

„Zatiaľ sme v tretej fáze návratu do kancelárii a zamestnanci naďalej pracujú aj z domu. Aktuálne môže byť na centrálach do 50% zamestnancov,“ hovorí Korec zo spoločnosti Telekom. Aj vzhľadom na pretrvávajúce riziká  Telekom neplánuje v najbližšej dobe plný návrat všetkých zamestnancov do kancelárií. „Situáciu pozorne sledujeme a sme pripravení na ňu reagovať. Home office sa preto bude určite využívať vo väčšej miere aj v ďalšom období,“ objasnuje Korec.

Tatra banka umožňuje svojim zamestnancom pravidelný homeoffice už viac ako 3 roky, takže nezanedbateľná časť jej zamestnancov túto možnosť už využíva dlhodobo. „Mimoriadna situácia nám otvorila dvere k zapojeniu ešte väčšieho počtu ľudí do plnohodnotnej práce z domu. V najintenzívnejšom období z domu pracovalo viac než 50 % našich kolegov a aj do budúcnosti plánujeme využívať homeoffice vo vyššej miere,“ vysvetľuje Žiaranová „Nezabúdame však ani na vplyv na kultúru banky ako aj prirodzenú ľudskú potrebu združovať sa a mať osobné kontakty so svojimi kolegami. Očakávame, že miera práce z domu bude do budúcnosti vyššia ako bola pred obdobím pandémie,“ dodáva.

Bezpečnosť zamestnancov je pri nástupe do práce na prvom mieste: „Volkswagen Slovakia neustále pozorne sleduje všetky pokyny a odporúčania štátnych orgánov a koncernu na ochranu zdravia zamestnancov. Súčasne zaviedol aj vlastné, pre prostredie závodu a pracovné prostredie špecifické opatrenia. Rozsiahly zoznam opatrení zahŕňa ochranu zdravia zamestnancov vo všetkých oblastiach od príchodu do práce cez prítomnosť na pracovisku až po odchod domov,“ hovorí Kovarovič Makayová.

Pracovný život po novom? Galéria fotiek (3)

Nie v každej firme sa dá zaviesť práca z domu

Vzhľadom na to, že Volkswagen Slovakia je výrobná spoločnosť, je prirodzené, že pri väčšine zamestnancov nie je možná práca na diaľku, t.j. z domu. „Táto forma práce bola umožnená počas epidémie koronavírusu časti zamestnancov, u ktorých to bolo technicky možné a ich práca bola v danom čase pre spoločnosť nevyhnutná. Aktuálne vyhodnocujeme prínosy práce na diaľku aj na základe skúseností z uplynulého obdobia a je predpoklad, že v jej využívaní nastanú v budúcnosti v našej spoločnosti určité zmeny,“ vysvetľuje Kovarovič Makayová.

Opatrenia sú dnes súčasťou pracovného života

Špeciálne kroky na ochranu zdravia zamestnancov podnikli všetky oslovené spoločnosti. „Momentálne máme rozložené tímy tak, aby polovicu času trávili na homeoffice a polovicu v kancelárii pri dodržaní všetkých povinných opatrení, ako sú nosenie rúšok či dodržiavanie rozstupov. Samozrejmosťou sú aj dezinfekčné prostriedky dostupné pre všetkých zamestnancov, či už pri vstupe do budovy, tak aj na jednotlivých pracoviskách,“ ozrejmuje opatrenia spoločnosti Telekom Korec.

Medzi konkrétne kroky opatrení vo Volkwagen Slovakia patrí napríklad meranie teploty, dezinfekcia aj povinnosť nosiť rúško. „Vo všetkých závodoch platí od vypuknutia epidémie plošné dodržiavanie odstupov a hygieny rúk, zamestnanci majú k dispozícii dezinfekciu na ruky a tiež dezinfekciu na pracovné náradie a prostriedky. Aktuálne platí povinnosť nosiť rúško vo všetkých vnútorných priestoroch (na pracoviskách, v kantínach i bufetoch). Znovu bolo zavedené meranie teploty v autobusoch zmluvnej dopravy a pri vstupe do závodu. Zaviedla sa mimoriadna dezinfekcia spoločných priestorov s vysokou frekvenciou pohybu ľudí dvakrát denne ručnými postrekovými prostriedkami,“ hovorí Kovarovič Makayová.

Pracovný život po novom? Galéria fotiek (3)

V niektorých firmách pokračuje nábor nových zamestnancov

Medzi takými je aj spoločnosť Telekom: „Priebežne naberáme nových zamestnancov na uvoľnené pozície a v súčasnosti máme vypísané viaceré voľné miesta od predaja až po pozície v oblasti IT či marketingu,“ hovorí Korec.

Cieľom spoločnosti Volkswagen Slovakia je zachovať pracovné miesta a zostať stabilným zamestnávateľom aj napriek náročnej situácii. V týchto ťažkých časoch je preto pre zachovanie zamestnanosti ako nikdy predtým mimoriadne dôležitá flexibilita pracovnej sily,“ objasňuje Kovarovič Makayová.

Zamestnávatelia sa pripravujú aj na prípadnú druhú vlnu

Firmy sa pripravujú aj na prípad, že by sa situácia nevyvíjala práve najlepším smerom. Bezpečnosť zamestnancov ostáva aj naďalej hlavnou témou. V spoločnosti Slovak Telekom už pol roka funguje krízový štáb, ktorý pravidelne vyhodnocuje riziká či určuje pravidlá pre fungovanie spoločnosti, stretávanie či fungovanie. Máme už vytvorené pracovné postupy a technologické procesy, ktoré vieme rýchlo i flexibilne aplikovať a prispôsobiť aktuálnej situácii podľa potreby,hovorí Korec.

Volkswagen Slovakia neustále pozorne sleduje všetky pokyny a odporúčania štátnych orgánov a koncernu na ochranu zdravia zamestnancov. „Súčasne zaviedol aj vlastné, pre prostredie závodu a pracovné prostredie špecifické opatrenia. Rozsiahly zoznam opatrení zahŕňa ochranu zdravia zamestnancov vo všetkých oblastiach od príchodu do práce cez prítomnosť na pracovisku až po odchod domov,“ vysvetľuje Kovarovič Makayová.

Viac o téme: Vlna Opatrenia Práca Zamestnanie Zamestnanci Spoločnosti Korona
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: red, Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy