História peňazí: od barteru cez bankovky až po bitcoin

Na počiatku civilizácie bola potreba peňazí v spoločnosti javom náhodným a riedko sa objavujúcim. Až neskôr keď rástli ľudské potreby, a ľudia začali vlastniť viac vecí, ako potrebovali k prežitiu sa začalo uvažovať o výmene Ale do vzniku peňazí bolo ešte ďaleko. V prvopočiatkoch ľudského rodu bola mena ojedinelým javom a mala formu výmeny tovaru za tovar. Táto smena sa nazýva naturálna alebo aj barter.

Tento proces má výhodu vo svojej jednoduchosti, ale aj nevýhodu, že nie vždy nájdeme výrobcu chceného produktu, ktorý je ochotný vymeniť svoj tovar za nami ponúknuté.

Ako rástol význam a rozsah obchodu, ukázala sa nepraktickosť barterového obchodu. Ľudia preto začali hľadať iný spôsob - špeciálny tovar - ktoré kedykoľvek rád vymenil. Napríklad hrnčiar vymenil hrnček za plátennú vreckovku, tú si uchoval, a neskôr keď potreboval vymeniť podkovu, použil túto vreckovku u kováča. Vreckovka slúži ako tzv. všeobecný ekvivalent - každý ju bral a dobre sa ňou vyjadrovala hodnota tovaru. Tento ekvivalent používali Slovania, iné osídlenia mali vlastný ekvivalent. Časom sa ukázal ako najvhodnejším ekvivalentom drahý kov. Bol vzácny, dobre sa delil a dobre sa tiež prenášal. Drahý kov bol predchodcom prvého razenia mincí.

S rozvojom štátu sa začali tlačiť papierové peniaze, u ktorých štát garantoval hodnotu štátnym zlatým pokladom. Papierik, na ktorom sú peniaze dnes tlačené, má sám o sebe mizivú hodnotu, ale ľudia sú ochotní ho akceptovať ako symbol určitej hodnoty, pretože im túto hodnotu niekto niečím garantuje. Tým niekým je štát. Proces odtrhnutia hodnoty peňazí je dovŕšený existenciou a rozvojom bezhotovostných peňazí. Preto peniaze chápeme ako špeciálny druh tovaru.

Peniaze majú viacero funkcií:

  • Prostriedok výmeny
  • Miera hodnôt - pomocou peňazí meriame hodnotu tovaru
  • Prostriedok akumulácie - peniaze sa dajú hromadiť

Za posledné dve storočia prešli peniaze rýchlim vývojom. Priemyselný gigant, Western Union, ako prvý priniesol na trh myšlienku elektronických peňazí, keď prvý krát presunul peniaze z jedného účtu na druhý pomocou telegramu. Neskôr v roku 1946 priniesol John Biggins „Charg-it“ kartu, ktorá bola prvou kreditnou kartou v histórií.

V roku 1999 začali európske banky ponúkať svojim klientom mobilné bankovníctvo, a v roku 2002 sa v Európe spustilo Euro. V roku 2008 boli vydané bezkontaktné platobné karty. Neustály dopyt po spôsoboch, ako zabezpečiť, aby podniky mohli ľahko a rýchlo obchodovať, sa neustále zavádzajú a zdokonaľujú nové inovácie. V roku 2014 vstúpili na mainstreamový trh kryptomeny v podobne Bitcoinov a v roku 2019 zavítala služba ApplePay aj na Slovensko. Vďaka nej môžu používatelia platiť svojim mobilným zariadením .

Bitcoinov, ktorý v roku 2009 vydal pseudonym Satoshi Nakamoto, sa stal takpovediac zlatým štandardom pre virtuálne meny. Virtuálne meny nemajú žiadnu fyzickú formu. Príťažlivosť virtuálnej meny spočíva v tom, že ponúka prísľub nižších transakčných poplatkov ako tradičné platobné mechanizmy online a je prevádzkovaná decentralizovaným orgánom na rozdiel od mien vydaných vládou. Ako bude vyzerať svet penazí v budúcnosti nevie predpovedať nikto. Dá sa však očakávať, že vo vyspelých krajinách sa hotovostné platby stanú vecou minulosti.

Viac o téme: Peniaze História Platba Bohatstvo Bitcion
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, moneysuccess

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy