Dôsledky pandémie: Počet odpracovaných hodín značne klesol

rúškrúšk

V rámci priatej aktualizácie monitoru vplyvu COVID-19 na svet práce ILO uviedla, že pandémia najviac zasiahla Severnú a Južnú Ameriku s odhadovaným poklesom počtu odpracovaných hodín o 18,3 % alebo 70 miliónov pracovných miest na plný úväzok. Pri svojich výpočtoch použila ILO tzv. model „nowcasting“, ktorý predstavuje štatistické predpovede vychádzajúce z údajov z ekonomiky a trhu práce v reálnom čase. Ako základ pre porovnanie používa 4. štvrťrok 2019.

ILO vypočítala, že v 1. štvrťroku 2020 došlo k poklesu počtu pracovných hodín na celom svete o 5,4 %, čo predstavuje 155 miliónov pracovných miest, v porovnaní so 4. kvartálom 2019.

      Tento globálny pokles spôsobilo viacero faktorov, ako napríklad skrátený pracovný čas, dočasná dovolenka a tiež nezamestnanosť a „neaktívnosť“. ILO načrtla tri rôzne scenáre oživenia trhu práce v druhej polovici roka.

      V základnom predpokladá pokles počtu pracovných hodín o 4,9 % alebo stratu 140 miliónov pracovných miest. Tento scenár predpokladá oživenie hospodárskej aktivity, zrušenie obmedzení a blokád a tiež oživenie spotreby a investícií.

      Pri pesimistickom scenári by sa podľa odhadov znížil pracovný čas o 11,9 % alebo 340 miliónov pracovných miest. Je založený na predpoklade, že dôjde k druhej vlne nákazy, čo povedie k návratu obmedzení a v konečnom dôsledku k „výrazne pomalšiemu zotavovaniu“.

      Najoptimistickejší scenár ILO počíta so znížením pracovného času o 1,2 % alebo 34 miliónov pracovných miest. Tento najlepší scenár by bol výsledkom rýchleho obnovenia aktivity, výrazného zvýšenia dopytu a tvorby pracovných miest.

      Správa ILO odhalila aj prehĺbenie rodových nerovností a disproporčný vplyv pandémie na pracujúce ženy. Poukázala pritom na to, že až 510 miliónov alebo 40 % všetkých zamestnaných žien na celom svete pracuje v štyroch najťažšie postihnutých odvetviach, zatiaľ čo v prípade mužov je to 36,6 % .

      Fakt, že ženy dominujú v zdravotníctve, sociálnej starostlivosti a aj v prípade pomocných prác v domácnostiach majú veľkú prevahu, znamená, že sú vystavené väčšiemu riziku infekcie, prenosu vírusu a straty príjmu.

      ILO ďalej skonštatovala, že aj pri rozdelení neplatenej starostlivosti o deti sa nerovnosti počas pandémie ešte zväčšili po zatvorení škôl a opatrovateľských služieb.

      Podľa ILO tak hrozí, že negatívny vplyv pandémie na ženy by mohol viesť k zvráteniu určitého pokroku v oblasti rodovej rovnosti, ktorý sa podarilo dosiahnuť v uplynulých desaťročiach.

 

Viac o téme: Peniaze Svet Práca Pandémia Zamestnanci Ilo
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: TASR, Foto: Getty Images
 
Staršie správy
Staršie správy