Aj váš mozog potrebuje odpočinok: Poradíme vám, ako na to

Veda si je viac než istá niekoľkými vecami, medzi ktoré by sme mohli zaradiť aj pozitívny vplyv chôdza na ľudské telo a organizmus. Jedna štúdia ukázala, že pätnásťminútová chôdza každý deň dokáže predĺžiť váš život až o niekoľko rokov, čo iste všetci uvítate. Pobyt v prírode redukuje hladinu stresu, zvyšuje množstvo hormónov šťastia v krvi a zlepšuje sebakontrolu.

Čo keď dáte chodenie a prírodu dohromady?

V každodennej reči sa táto činnosť nazýva turistikou. V Slovenskej republike patrí turistika k tým najpopulárnejším športovým aktivitám, a úprimne sa nie je čomu diviť. Jej pozitívny vplyv na psychiku potvrdil v poslednej dobe aj neurochirurg Daniel Levitin. Ten vo svojej poslednej knihe opísal všetky vplyvy turistiky na dušu a charakter človeka. Akonáhle si obujete vhodnú obuv a do rúk vezmete trekingové palice, po pár kilometroch sa budete cítiť duševne o mnoho rokov mladšie.

Po malej prechádzke vám vaša myseľ poďakuje

Spomínaná kniha bola publikovaná pred niekoľkými týždňami a odvtedy sa stala viac ako populárna. Udržiavanie fyzickej aktivity je totiž dobré nielen pre vašu fyzickú kondíciu, ale pri živote udržíte aj váš mozog. Možno by ste si mohli hovoriť, že turistika sa hodí len pre starších ľudí, ktorí už na tom fyzicky ani psychicky nie sú veľmi dobre. Ste však na omyle, pretože turistika je vhodná pre všetky vekové kategórie. Chôdza na čerstvom vzduchu vám teda len prospeje, a preto prestaňte sedieť pri počítači a vyjdite von do prírody.

Prečo pomáha práve turistika?

Aby sme pochopili, prečo turistika toľko pomáha činnosti ľudského mozgu, musíme sa vrátiť o niekoľko sto tisíc rokov späť. Mozgová aktivita totiž v minulosti zahŕňala najmä orientáciu v teréne, pretože predtým neexistovala navigácia a človek si teda musel dobre zapamätať, odkiaľ a kam ide. Naši predkovia si museli byť stopercentne istí, ich je cesta nezavedie do nebezpečenstva. Ak sa teda budete prechádzať po prírode, musíte premýšľať nielen o tom, kam pôjdete, ale aj akú konkrétnu cestu si zvolíte. Iste dobre poznáte tú poučku, že najkratšia cesta určite nie je tou najlepšou.

Aké sú ďalšie pozitíva pobytu na čerstvom vzduchu?

Vedci samozrejme nezakladajú svojej analýzy iba na umelo vytvorených experimentoch, ale podnikajú aj pokusy v teréne. Pobyt na čerstvom vzduchu nepomáha len relaxáciou vášho mozgu, ale aj oblasti kreativity. Ak teda pracujete ako marketingový manažér alebo vedúci oblasti propagácie, mali by ste si čas od času vyjsť do prírody. Už po pár minútach sa budete cítiť ako znovuzrodení a tým pádom sa vám bude aj lepšie premýšľať. Túto hypotézu potvrdil už Charles Darwin a v poslednom čase aj Steve Jobs. Všetci ľudia, ktorí v oblasti priemyslu, podnikania alebo vedy niečo dosiahli, trávili relatívne veľké množstvo času chodením a pohybom po čerstvom vzduchu.

Turistika teda podporuje mozgovú aktivity vo všetkých smeroch, a preto by ste si ju mali vyskúšať aj vy. Nemusíte sa rovno púšťať do náročných turistických výstupov, stačí len, aby ste na pár minút denne vyrazili na prechádzku po čerstvom vzduchu. Akonáhle budete hľadať svoje lepšie ja, vyrazte von a uvidíte, že sa už po pár minútach budete cítiť o dosť lepšie.

Viac o téme: Oddych Mozog Práca Cvičenie Turistika Hiking
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, vimvic
 
Staršie správy
Staršie správy