12 spôsobov, ako udržať svoj mozog mladý

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Čím menej ho používame, tým horšie funguje. Každý mozog sa vekom mení a spolu s ním sa mení aj jeho schopnosť riadne fungovať. Mentálny úpadok je pomerne častým problémom a je to jeden z najobávanejších dôsledkov starnutia. Kognitívnemu poškodeniu sa však dá vyhnúť alebo ho aspoň oddialiť, ak sa o svoje mentálne zdravie staráme. Tu je 12 spôsobov, ako si môžete udržať zdravý mozog.

 

 

 

  1. Stimulujte svoj mozog
    Výskumom na myšiach a ľuďoch vedci zistili, že mozgová aktivita stimuluje nové spojenia medzi nervovými bunkami a môže dokonca pomôcť mozgu vytvárať nové bunky, podporovať zdravie mozgových závitov a budovať funkčnú rezervu, ktorá predchádza budúcej strate buniek.
    Akákoľvek mentálna stimulujúca aktivita vášmu mozgu pomôže. Čítajte, zúčastňujte sa kurzov, praktizujte „mentálnu gymnastiku“ v podobe rôznych kvízov, sudoku, puzzle alebo riešením matematických problémov. Skúšajte aktivity, ktoré vyžadujú mentálnu aj manuálnu zručnosť, napríklad kreslenie, maľovanie alebo iné remeslá.
  2. Venujte sa fyzickej aktivite
    Pravidelné cvičenie zvyšuje počet malých krvných ciev, ktoré privádzajú krv bohatú na kyslík do mozgu. Cvičenie tiež podnecuje vývoj nových nervových buniek a zvyšuje spojenie medzi mozgovými bunkami. Výsledkom sú účinnejšie, plastickejšie a prispôsobivejšie mozgy, čo vedie k lepšiemu kognitívnemu výkonu. Cvičenie tiež znižuje krvný tlak, zlepšuje hladinu cholesterolu, pomáha pri rovnováhe cukru v krvi a znižuje psychický stres, čo môže pomôcť vášmu mozgu i srdcu.
  3. Zlepšite svoje stravovanie
    Správna výživa môže pomôcť vašej mysli i telu. Napríklad u ľudí, ktorí jedia stravu v stredomorskom štýle, ktorá kladie dôraz na ovocie, zeleninu, ryby, orechy, nenasýtené oleje (olivový olej) a rastlinné zdroje bielkovín, je menej pravdepodobné, že sa u nich objaví kognitívne poškodenie a demencia.
  4. Zlepšite svoj krvný tlak
    Vysoký krvný tlak v strednom veku zvyšuje riziko kognitívneho poklesu v starobe. Zmeňte svoj životný štýl, aby bol váš krvný tlak čo najlepší. Zostaňte štíhly, pravidelne cvičte, obmedzte pitie alkoholu, zdravo jedzte a minimalizujte stres.
  5. Zlepšite hladinu cukru v krvi
    Cukrovka je dôležitým rizikovým faktorom demencie. Môžete zabrániť cukrovke tým, že budete jesť správne, pravidelne cvičiť a budete sa vyhýbať nadváhe . Ak však hladina cukru v krvi zostane vysoká, budete na dosiahnutie správnych hodnôt potrebovať lieky.
  6. Zlepšite svoj cholesterol
    Vysoké hladiny LDL („zlého“) cholesterolu sú spojené so zvýšeným rizikom demencie. Strava, cvičenie, kontrola hmotnosti a vyhýbanie sa tabaku vedú k zlepšeniu hladiny cholesterolu. Ale ak potrebujete ďalšiu pomoc, opýtajte sa svojho lekára na lieky.
  7. Zvážte používanie malej dávky aspirínu
    Niektoré pozorovacie štúdie naznačujú, že nízka dávka aspirínu môže znížiť riziko demencie, najmä vaskulárnej demencie.
  8. Vyvarujte sa tabaku
    Vyhýbajte sa tabaku vo všetkých jeho formách.
  9. Nepreháňajte to s alkoholom
    Nadmerné pitie je hlavným rizikovým faktorom demencie. Ak sa rozhodnete piť, obmedzte sa na dva alkoholické nápoje denne.
  10. Nepodceňujte svoje emócie
    Ľudia, ktorí sú nervózni, depresívni, majú nedostatok spánku alebo sú vyčerpaní, majú často horšie výsledky v testoch kognitívnych funkcií. Zlé skóre nemusí nevyhnutne predpovedať zvýšené riziko kognitívneho poklesu v starobe, ale dobré duševné zdravie a pokojný spánok sú určite dôležitými faktormi.
  11. Chráňte si hlavu
    Mierne až ťažké poranenia hlavy, dokonca aj bez diagnostikovaných otrasov mozgu, zvyšujú riziko kognitívnych porúch.
  12. Budujte medziľudské vzťahy
    Silné spoločenské väzby sú spojené s nižším rizikom demencie, ako aj s nižším krvným tlakom a dlhšou dĺžkou života.
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto:Getty, harvardmedical

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy