Kto sa na kríze riadne nabalí? Tieto zmeny sa dajú očakávať počas recesie

Zdroj: Getty Images

Recesia je obdobím negatívneho hospodárskeho rastu. Je to obdobie vyššej nezamestnanosti, klesajúcich miezd a vyšších pôžičiek vlády. Spravidla spôsobuje obrovské ekonomické výdavky, ktoré sa musia v nasledujúcich rokoch vyrovnať. Vie však niekto z takejto krízy ťažiť? Pozrime sa na niektoré skupiny, ktorým sa môžu dobre dariť v období spomalenia hospodárskeho rastu.

 

 

  1. Firmy ponúkajúce lacnú zábavu a alkohol
    Zo začiatku krízy väčšinou predavači v supermarketoch nestíhajú dopĺňať regály s alkoholom. Ľudia sa musia s veľkými zmenami nejakým spôsobom vyrovnať. Navyše v období recesie v roku 2020 je pravdepodobné, že sa zvýši aj dopyt po online zábave.
  2. Spoločnosti zaoberajúce sa bankrotom a stratou príjmu
    Nebankovky a finančný žraloci si už pravdepodobne brúsia zuby, na kvantá ľudí, ktorí budú potrebovať rýchle pôžičky.
  3. Firmy predávajúce menej kvalitné produkty
    Niektoré firmy, ako sú supermarkety, nebudú recesiou nepriaznivo ovplyvnené. Aj keď ľudia obmedzia luxusný tovar, neprestanú jesť. Existuje však množstvo menej kvalitných produktov, ktorých výhodou je nižšia cena v porovnaní s konkurenciou. Tá sa však odrazí na kvalite.

Vyššia efektívnosť z dlhodobého hľadiska

Niektorí ekonómovia tvrdia, že recesia môže ekonomike z dlhodobého hľadiska umožniť väčšiu produktivitu. Počas recesie môžu neefektívne firmy prestať fungovať, ale po nej sa môžu objaviť nové, pripravenejšie firmy. Treba však dodať, že počas krízy môžu zaniknúť aj dobré firmy, ktoré jednoducho nemali dostatok hotovosti.

Klesajúce ceny nehnuteľností

Klesajúce ceny aktív môžu zlacniť kúpu domu alebo bytu. Tento fenomén je dobrý pre ľudí, ktorí si ešte nikdy nekúpili svoj vlastný domov. Navyše, to môže pomôcť znížiť nerovnosť bohatstva medzi jednotlivými sociálnymi vrstvami. Menej výhodné to však je pre každého, kto už nehnuteľnosť vlastní.

Môže sa znížiť inflácia

Nižšia inflácia môže byť dobrá pre ľudí s pevným príjmom a pre dôchodcov. V období recesie má inflácia tendenciu klesať. Dôvodom je, že nezamestnanosť stúpa, čo zmierňuje mzdovú infláciu. Firmy tiež reagujú znižovaním cien kvôli klesajúcemu dopytu.

Priemerná dĺžka života sa môže zvýšiť

Štúdie ukazujú, že priemerná dĺžka života vzrástla so zvýšenou nezamestnanosťou. Môže sa to zdať nelogické, no tí, ktorí sú nezamestnaní, môžu míňať menej peňazí na alkohol a drogy, čo vedie k lepšiemu zdraviu. Môžu tiež absolvovať menej ciest autom, a preto je menej pravdepodobné, že sa zúčastnia smrteľných dopravných nehôd.

Viac o téme: Peniaze Alkohol Recesia Potraviny Mzdy Zárobky
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Zdroj: econimicshelp; Foto: getty images

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy