Dôsledky pandémie: Svetová ekonomika môže čeliť „dvojitej recesii“

Svetová ekonomika už čelí hospodárskemu poklesu horšiemu ako veľká hospodárska kríza. Podľa Ekonomickej spravodajskej jednotky (EIU) by však mohol nasledovať ďalší „možno oveľa horší pokles“. Svetové vlády už teraz rozdávajú miliardy v stimulačných balíčkoch, aby pomohli podporiť svoje ekonomiky. Dôsledky karanténnych opatrení môžu byť väčšie ako sme očakávali.

 

 

Začiatkom tohto týždňa Medzinárodný menový fond (MMF) uviedol, že svetová ekonomika sa spomalí najrýchlejším tempom za desaťročia, čo zväčšuje obavy, že to bude najhoršia recesia od veľkej hospodárskej krízy v 30. rokoch 20. storočia. EIU varuje, že štátne dlhy, ktoré zvyšujú, môžu posunúť globálnu ekonomiku do druhej recesie.

EIU teraz tvrdí, že existuje riziko následnej recesie spôsobenej dlhovou krízou vlád so slabou kontrolou nad svojimi financiami. „Mnoho európskych krajín, ktoré sú pandémiou najviac postihnuté, napríklad Taliansko a Španielsko, malo už pred vypuknutím krízy slabé fiškálne pozície,“ uviedla EIU. "Potenciálna dlhová kríza v ktorejkoľvek z týchto krajín by sa rýchlo rozšírila do ďalších rozvinutých krajín a rozvíjajúcich sa trhov, čím by sa globálna ekonomika dostala do iného - možno oveľa horšieho - poklesu," dodala.

Druhá, prípadne tretia vlna pandémie by spôsobila, že scenár bude oveľa realistickejší, varuje EIU.

Postupné zotavovanie

Je pravdepodobné, že spotrebiteľský dopyt sa nevráti na úroveň pred krízou hneď po skončení karanténnych opatrení, keď sa podniky budú môcť znovu otvoriť. Globálne dodávateľské reťazce môžu byť stále narušené, pretože krajiny rušia obmedzenia v rôznych časoch. To môže spôsobiť obmedzenia pri varovných procesoch.

Viac o téme: Ekonomika Peniaze Recesia Svet Pokles Kríza
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: bbc, Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy