Odvetvia, ktorým sa darí napriek koronakríze: Tieto produkty a služby potrebuje celý svet

Väčšina podnikov bude negatívne ovplyvnená koronavírusom, no existuje niekoľko odvetví, ktorým sa bude dariť, pretože prinášajú potrebnú úľavu zdravotníkom a nemocniciam alebo sú celkovo veľmi žiadané. Rovnako sú na tom výrobky a služby, ktoré slúžia širokej verejnosti v časoch, keď musíme tráviť voľné chvíle doma. Zatiaľ čo veľa ľudí prichádza prácu, sú tu aj časti ekonomiky, v ktorých je dopyt po produktoch a zamestnancoch vo veľmi dobrej forme.

 

Masky a zdravotnícke potreby

Globálny dopyt po výrobkoch, ako sú jednorazové rukavice, ventilátory a masky na tvár je obrovský a masové nákupy rukavíc, ochranných masiek na tvár a lekárskych čistiacich prostriedkov viedli k ich  nedostatku na trhu. Výrobcovia a dodávateľské reťazce nepretržite pracujú, aby držali krok s dopytom, ale v niektorých krajinách ešte stále nie sú schopní naplniť sklady.

Upratovacie služby

Upratovacie služby zaznamenali neočakávaný nárast dopytu, po náraste počtu verejných miest vyžadujúcich sanitárne služby. Verejné priestranstvá, vozidlá hromadnej dopravy aj nemocnice zvyšujú frekvenciu čistenia za použitia chemikálií, ktoré zabíjajú choroboplodné zárodky. Toto je oblasť, kde je nábor zamestnancov stále silný a zdá sa, že zostane istý čas stabilný, pretože štandardy zostanú vysoké aj po porazení tohto vírusu.

Ilustračné foto Galéria fotiek (3) Zdroj: thinkstockphotos.com

Alkohol

Vlády boli nútené zavrieť verejné priestory, ako sú bary alebo reštaurácie. Zavretí boli v mnohých prípadoch aj maloobchodníci, ktorí sa venovali predaju alkoholických nápojov. Preto sa mnohí ľudia museli obrátiť na sekciu s alkoholom v supermarketoch. Dnes sa fľaša šumivého vína zo supermarketu zdá oveľa lákavejšia, v porovnaní s časmi, keď ste si ju mohli vychutnať vo svojom obľúbenom podniku.

Donáškové služby

Pre niektorých ľudí predtým nepotrebná služba sa stala každodennou súčasťou života. Po tom čo vlády ľudom prikázali ostať doma, mnohí ľudia, najmä tí so slabou imunitou, sa báli vychádzať zo svojich domovov a spoliehali sa na donáškové služby, že ich budú pravidelne zásobovať potravinami. V mnohých prípadoch sa reštaurácie, ktoré predtým donáškovú službu vôbec neprevádzkovali museli prispôsobiť, ak chceli vidieť aspoň nejaký obrat.

Ilustračné foto Galéria fotiek (3) Zdroj: photl.com

Toaletný papier, mydlá a dezinfekčné prostriedky na ruky

V niektorých krajinách sa ľudia zásobovali toaletným papierom ako keby nastala epidémia cholery a nie koronavírusu. Predaj mydla sa tiež dostal na rekordnú úroveň, no najžiadanejšie produkty na čistenie rúk počas pandémie boli určite dezinfekčné gély. Dezinfekčné prostriedky sa pritom  využívajú hlavne vo vysoko sterilných prostrediach, ako sú nemocnice alebo v prípade, že nemáte prístup k mydlu a vode.

Viac o téme: Peniaze Kríza Zárobky Odvetvia Koronavírus
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: CNBC, Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy