5 spôsobov, ako sa mení budúcnosť práce v dôsledku koronavírusu

Zdroj: topánky, budúcnosť, smer, práca

Pred niekoľkými mesiacmi naše životy nečakane narušila svetová pandémia. Táto prekvapujúca zmena nielenže mení spôsob, akým sa v súčasnosti vykonáva práca, ale aj to, ako bude ďalej fungovať v budúcnosti. Vzniknutá situácia spôsobila vo svete práce reorganizáciu, zmenu v pracovnom prostredí aj pracovnom čase. Navyše ukázala svetu, že pracovať sa dá dlhodobo aj z domu, čo úplne zmení budúcnosť práce pre mnohé odvetvia.

 

 

Trvalo flexibilná budúcnosť

V tejto fáze je zrejmé, že práca na diaľku bude po COVID-19 považovaná za úplne normálnu. Bude potrebné vykonať, investície do platforiem a technológií aby sa maximalizovala efektívnosť takejto práce. Bude existovať významný, trvalý prechod k práci na diaľku - aj keď COVID-19 prehrmí, tento nový spôsob práce budú udržiavať obavy z ďalšej pandémie. Nie všetky firmy ostanú pri práci z domu, ale väčšina bude flexibilnejšia.

Stanovenie priorít rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom

Aj keď práca z domu je pohodlná, môže byť ťažké oddeliť súkromný život od pracovného života. Ľudia musia zistiť, čo im najviac vyhovuje vzhľadom na ich profesiu, spoločenské a rodinné potreby a priority. Dúfajme, že prechod na prácu z domu pomôže nielen pri často fyzicky náročnom dochádzaní do práce, ale aj pri duševnom zdraví zamestnancov.

Posun k dynamickejšej práci

Keď sa tímy oddeľujú pri práci na diaľku, mnoho z nich začne spolupracovať s ostatnými zamestnancami, najmä preto, že nástroje na spoluprácu online uľahčujú pripojenie. Tuhá štruktúra okolo toho, kto je súčasťou produktového tímu alebo obchodného tímu, sa zmenila. Mnohí zamestnanci práve zažívajú užšiu spoluprácu s kolegami.

Zvýšené očakávania zamestnancov

Nielen v oblasti práce na diaľku ale aj v oblasti bezpečnosti, stability a technického zabezpečenia spoločnosti. Organizácie budú musieť reagovať rýchlo, a zaviesť rozsiahle zmeny, ktoré dramaticky zmenia skúsenosti zamestnancov. Teraz, keď si zamestnanci zvyknú na „nový normálny stav“, organizácie sa nebudú môcť jednoducho vrátiť späť k svojim starým politikám a postupom na pracovisku.

Trend k udržateľnosti

Práca na diaľku odstraňuje duševnú a fyzickú záťaž z práce v kancelárii, ale má tiež výrazný vplyv na životné prostredie, ktorý si ľudia začnú uvedomovať. Priemerný čas dochádzky do práce je v súčasnosti 26,1 minúty, čo je približne štyri a pol hodiny, ktoré zamestnanci strávia za týždeň na ceste do práce. Znížená pohyblivosť výrazne znižuje uhlíkovú stopu a spotrebu energie. Aj to jeden z dôvodov, prečo teraz dýchame oveľa lepší vzduch.

Viac o téme: Budúcnosť Práca Zamestnanci Dôsledky Koronavírus
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, techrepublic

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy