Nový výskum: Muži sú vystresovaní, keď ich manželky zarábajú viac peňazí

Nie je žiadnym tajomstvom, že peniaze môžu byť vo vzťahoch citlivou témou, no nová vedecká štúdia ukazuje, že je to ešte zložitejšie ako sme si doteraz mysleli. Zdá sa, že muži sa cítia pod tlakom nielen vtedy, keď sú živiteľmi rodiny, ale aj vtedy, keď žena prispieva viac ako 40% do rodinného rozpočtu. Všeobecne zaznávaná predstava muža-živiteľa, ktorý ma nosiť domov peniaze, je jedným z dôvodov vzniku tejto situácie.

 

Čím viac ekonomickej závislosti, tým viac stresu

Podľa štúdie University of Bath (Spojené kráľovstvo) sa stres u mužov zvyšuje, keď ich priateľka alebo manželka prispieva viac ako 40% z príjmu v domácnosti. Vzťah je priamo úmerný: čím viac je muž ekonomicky závislý od ženy, tým viac sa zvyšuje šanca na psychické poruchy, ktorými môže trpieť.

K tomuto záveru sa dospelo po analýze údajov inej štúdie uskutočnenej v Spojených štátoch amerických, ktorá sledovala situáciu u viac ako 6 000 heterosexuálnych párov, vydatých alebo spolu žijúcich, počas obdobia 15 rokov. Úroveň stresu sa vypočítala na základe pocitov smútku, úzkosti, nepokoja, beznádeje a bezcennosti.

Vzťahy a boj o moc

Po celé generácie sa v mnohých kultúrach očakávalo, že muži budú hlavnými poskytovateľmi príjmov v rodine a mužskosť je do veľkej miery spojená s naplnením tohto očakávania,“ hovorí Joanna Syrda, akademická pracovníčka zodpovedná za výskum. "Ak partnerka teda zarába viac, je pravdepodobné, že sa u mužov môže prejaviť psychologický tlak." dodáva.

Ďalšie vysvetlenie ide nad rámec rodovej otázky, pretože poukazuje na nerovnováhu moci, ktorá môže vzniknúť v akomkoľvek vzťahu, kde je jeden z partnerov s vyšším hospodárskym príjmom. Táto nerovnováha sa môže prejaviť pri rozhodovaní o denných výdavkoch a úsporách, ako aj pri prípadnom zhoršení vzťahu medzi pármi, kde sa osoba s nižším príjmom môže cítiť finančne zraniteľnejšia a uvažovať o rozvode alebo odlúčení.

Výnimka z pravidla

Nie vždy to však platí. Ak mala žena vyššie príjmy už predtým, ako sa pár zobral alebo nasťahoval do spoločného bývania, v tom prípade bol existujúci a potenciálny rozdiel v príjmoch už vopred stanovený, čo zmierňuje situáciu.

Kľúčom je pomer príjmov

Výskum zistil, že ak je muž jediným živiteľom rodiny v rodine tiež je to stresujúce, ale nie až tak, ako v prípade, že prispieva menej. Dôvodom je, že veľká zodpovednosť a tlak spôsobujú značnú úzkosť a strach.

Preto je to ďalší dôležitý tento záver: muži sú šťastnejší, keď obaja partneri finančne prispievajú, ale oni sú hlavnými živiteľmi. Ideálnym pomerom je prispievať 60% v porovnaní so zhruba 40% od žien, pretože potom už môžu začínať problémy.

Ovplyvňuje rozdiel v príjmoch váš vzťah s partnerom? Povedzte nám v komentároch a podeľte sa o svoje skúsenosti s ostatnými čitateľmi.

Viac o téme: Peniaze Manželstvo Ženy Vzťahy Muži
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: bbc, Photo: Gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy