Zamestnancom skrátil pracovnú dobu, potom zleniveli: Teraz pracuje 65 hodín týždenne

žena sa hnevá v práci na svoj počítačžena sa hnevá v práci na svoj počítač Zdroj: Getty Images

V poslednom období sa hovorí o tom, aby sa pracovalo menej, ale efektívnejšie. Túto myšlienku presadzoval aj zakladateľ a šéf spoločnosti Treehouse, kde pre svojich zamestnancov zaviedol 32-hodinový a 4-dňový pracovný týždeň. Teraz to však ruší a tvrdí, že skrátený pracovný čas zabil pracovnú morálku. Vo firme opäť fungujú na 5-dňovom pracovnom týždni a šéf vysvetľuje, prečo sa tak rozhodol.

Ryan Carson, zakladateľ a šéf spoločnosti Treehouse, ktorá sa zaoberá programovaním a vzdelávaním, spôsobil poriadny rozruch, keď v roku 2015 oznámil, že svojim zamestnancom skráti pracovnú dobu na 4 dni v týždni. "Neexistuje nič, čo by potvrdzovalo, že človek musí pracovať 40-hodín týždenne, aby dosiahol väčší úspech," hovoril vtedy. O pár rokov neskôr však už Carson tvrdí niečo iné. Nevracia sa ale späť k 40-hodinovému pracovnému týždňu, dokonca ho navyšuje na 65 hodín týždenne. Prečo?

Robili menej, stratili pracovnú morálku

Carson vysvetľuje, že štvordňový pracovný týždeň svojim zamestnancom definitívne zatrhol v roku 2016. Dôvodom bolo, že ľudi stratili pracovnú morálku. "Ak však zamestnanci stratia pracovnú morálku, nemôže sa dariť biznisu a nepodarí sa naplniť misiu podniku. Bola to fakt strašná skúsenosť," opisuje Carson.

Jeho skúsenosť bola úplne iná, ako sa všade hovorilo a opisovalo. V jeho predstavách mali zamestnanci pracovať šikovnejšie, nie ťažšie, mali si nájsť triky a grify, ako si prácu zjednodušiť a nepracovať toľko, no aj napriek tomu by priniesli kvalitný výsledok. To sa nestalo.

V Perpetual Guardian, novozélandskej finančnej spoločnosti, si experiment so skráteným pracovným časom vyskúšali tiež, no výsledok bol iný. Tejto firme skrátená pracovná doba prospela. "Supervízori potvrdili, že podriadení boli kreatívnejší, mali lepší prístup k práci, neodchádzali príliš skoro domov alebo nechodili na také dlhé prestávky," interpretovali výsledky tohto pokusu.

Späť však do roku 2015. "Bol som hlavným propagátorom tejto myšlienky," opisuje Carson. "Úplne vážne, povedal som - vyj***e sa na 40 hodín práce týždenne. Budeme pracovať iba 32 hodín, pretože kto povedal, že nemôžeme? My si tu stanovujeme pravidlá!"

Pracovať kratšie? Áno. Pracovať menej? Nie

Dnes však tvrdí, že grif nespočíva len v tom, že si skrátite pracovnú dobu. "Chcem tým povedať, že je tu istá časť ťažkej práce, ktorú jednoducho musíte urobiť. Celé je to o tom, že môžete pracovať efektívnejšie, ale nemôžete prestať tvrdo pracovať. Musíte jednoducho robiť oboje," dodáva. 

Viac o téme: Skrátený pracovný týždeň
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy