Pracovať 4 dni v týždni, 6 hodín denne: Fínska premiérka chce, aby ľudia mali viac času na toto

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Kým vo väčšine krajín na Západe prevláda osemhodinový pracovný deň od pondelka do piatku, objavujú sa spoločnosti, ktoré sa snažia takto nastavený systém prelomiť. V týchto firmách pristupujú k skrátenému pracovnému týždňu, kedy ich zamestnanci pracujú od pondelka do štvrtka a len šesť hodín denne. Podobný nápad má aj nová fínska premiérka Sanna Marinová, ktorá si myslí, že ak ľudia budú pracovať menej, ale efektívnejšie, pre spoločnosť a krajinu to prinesie len výhody.

Ešte pred tým, ako bola súčasná  premiérka Fínska zvolená, hovorila o nápade štvordňového pracovného týždňa so šesťhodinovými pracovnými zmenami. Idea 34-ročnej premiérky, ktorá je aktuálne druhou najmladšou premiérkou na svete, spočíva v jej presvedčení, že ľudia si zaslúžia mať dostatok času na to, aby mohli byť so svojou rodinou, svojimi blízkymi, aby sa mohli venovať svojim záľubám, kultúre a ďalším aspektom života. Tvrdí, že by to mohol byť ďalší veľmi dôležitý krok v pracovnej oblasti.

Pracovať 4 dni v Galéria fotiek (3)

Premiérka verí, že krajina by prosperovala, ak by jej občania mohli tráviť viac času so svojimi rodinami. Podľa Marinovej je dôležité umožniť Fínom pracovať menej. Jej presvedčenie je pravdepodobne ovplyvnené experimentom susedného Švédska, ktoré v roku 2015 vyskúšalo 6-hodinový pracovný deň. Výsledky experimentu ukázali, že zamestnanci boli šťastnejší, zdravší a oveľa viac produktívnejší.

Pracovať 4 dni v Galéria fotiek (3)

Média po celom svete však nesprávne informovali, že premiérka chce tento nápad v krajine presadiť. Fínska vláda preto vydala oficiálne stanovisko a upozornila, že záležitosť skráteného pracovného týždňa nie je súčasťou vládnej agendy, premiérka ho spomenula v rámci panelovej diskusie ešte ako ministerka dopravy v auguste minulého roka.

Viac o téme: Finsko Stvordnovy pracovny tyzden
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: boredpanda; Foto: boredpanda

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy