Zadlžení dôchodcovia sa nemusia báť: Na vianočný príspevok im exekútor nesiahne

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Vianočný príspevok k dôchodku nepodlieha exekúcii. Dôchodca ho dostane v takej výške, na akú má nárok. Exekútor na vianočný príspevok nesmie siahnuť ani v prípade, že je príspevok poukázaný na účet v banke. TASR o tom informovala Sociálna poisťovňa (SP).

"Vianočný príspevok je totiž štátnou sociálnou dávkou a jej účelom je zmiernenie sociálnej situácie poberateľov dôchodkov žijúcich na Slovensku. Nie je teda príjmom, ktorý nahrádza odmenu za prácu, a preto ho ani nie je možné exekučne krátiť," vysvetlil hovorca SP Peter Višváder.

Ak dôchodca potrebuje potvrdenie pre exekútora, aby mu z bankového účtu uvoľnil výplatu vianočného príspevku, stačí, ak o to požiada Sociálnu poisťovňu. Potvrdenie mu vystaví aj na počkanie každá pobočka poisťovne alebo ho získa cez Informačno-poradenské centrum v Bratislave. O potvrdenie môže požiadať aj telefonicky, Sociálna poisťovňa mu ho obratom zašle na adresu bydliska, ktorú má o ňom evidovanú vo svojom systéme.

Výšku vianočného príspevku si môže každý poberateľ dôchodku vypočítať prostredníctvom kalkulačky na webovej stránke SP.

Sociálna poisťovňa predpokladá, že v tomto roku vyplatí približne 1,3 milióna vianočných príspevkov, koncom októbra 2019 bolo exekvovaných takmer 34.000 dôchodcov.

Viac o téme: Exekútor Exekúcia Vianočný príspevok
  • Autor: © Zoznam/TASR, red.
  • Zdroj: Foto: gettyimages

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy