Chcú ušetriť na vianočných darčekoch, ale poriadne riskujú: Colníci zaistili zásielky zo zahraničia, toto všetko objavili

Zdroj: Getty Images

Stovky "fejkov", lieky či omamné látky objavili colníci pobočky Colného úradu (CÚ) Banská Bystrica od začiatku tohto roka pri kontrolách poštových zásielok poslaných z tretích krajín. V prvom novembrovom týždni bola na banskobystrickej pobočke prekonaná hranica tisíc zaistených poštových zásielok, v ktorých sa nachádzal tovar porušujúci práva duševného vlastníctva rôznych oprávnených osôb. TASR o tom v utorok informovala Katarína Podhorová, vedúca oddelenia a hovorkyňa CÚ Banská Bystrica, Finančné riaditeľstvo SR.

"Najčastejšie išlo o falošné detské plastové stavebnice napodobňujúce originálne stavebnice značky LEGO, respektíve obsahujúce totožné minifigúrky. Príslušníci finančnej správy v Banskobystrickom samosprávnom kraji za uplynulých 11 mesiacov zaistili vyše 340 zásielok takých stavebníc. V tesnom závese nasledujú falzifikáty oblečenia a obuvi prestížnych značiek. Zvýšený počet zásielok sa očakáva najmä v predvianočnom a povianočnom období. Ide o falzifikáty rôznych známych značiek, ktoré sú doručované na Slovensko primárne z čínskych e-shopov, prípadne z rôznych podvodných stránok, ktoré sa tvária ako oficiálny predajný kanál výrobcu," priblížila Podhorová.

Podľa nej taký tovar porušuje právo duševného vlastníctva a je vo väčšine prípadov nevyhovujúcej kvality, ako aj zo strany použitých materiálov tak i zo strany jeho spracovania. Preto pri nákupe je dôležité dobre si preveriť stránky predajcu, aby kupujúci zbytočne neprišiel o peniaze.

"Príslušníci finančnej správy pravidelne nachádzajú v zásielkach rôzne tovary, ktoré podliehajú zákazom či obmedzeniam pri dovoze. Ide najmä o lieky, časti a súčasti zbraní, chránených druhov rastlín i živočíchov a výrobkov z nich, látok s hormonálnym a anabolickým účinkom, respektíve omamných a psychotropných látok. V týchto prípadoch by mali byť ľudia obzvlášť obozretní, keďže bez príslušných povolení alebo certifikátov sa k zásielkam nedostanú," upozornila Podhorová.

Rizikom sú podľa nej i lieky na podporu potencie, liečbu akné, depresie, parazitických či iných infekcií, ktoré prichádzajú primárne z Indie. V drvivej väčšine sú to lieky viazané na lekársky predpis. Pochádzajú z neznámych zdrojov a sú v nich použité neznáme látky.

"Zaujímavosťou na pobočke bol tiež dovoz čaju zo sušených a rozdrvených listov koky, ktorý odoslali z Južnej Ameriky. Vykonaným narkotestom bola v čaji zistená prítomnosť kokaínu," dodala Podhorová.

Finančná správa pravidelne vyzýva kupujúcich, aby boli pri internetových objednávkach opatrní. Tovar, ktorý je predmetom predaja, nemusí byť len nekvalitný, ale môže ohrozovať zdravie a bezpečnosť ľudí. Kupujúci môže tak z rôznych zahraničných či neoverených zdrojov nevedomky finančne podporovať nelegálnu činnosť.

  • Autor: © Zoznam/TASR, red.
  • Zdroj: Foto: gettyimages

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy