Zamestnancov prepustili, sebe dali ušiť luxusné a drahé obleky: Známa banka má na krku poriadny škandál

Najväčšia nemecká investičná banka Deutsche Bank začala s ohlásenou reštrukturalizáciou. V rámci nej prepustí približne 18-tisíc pracovníkov po celom svete. A hoci sa hovorí o ozdravení spoločnosti, už sa objavil aj poriadny škandál. Keď totiž prepustení zamestnanci odchádzali z firmy, na chodbe firmy stretli krajčírov, ktorí mali niektorým výkonným riaditeľom ušiť luxusné obleky.

Deutsche bank začala s prepúšťaním a rušila obchodné oddelenia v Austrálii, Ázii a v Európe. Podľa svedkov z Londýna mnohí zamestnanci opúšťali budovu s plačom. Médiá si však okrem bývalých zamestnancov vychádzajúcich z budovy všimli aj niečo iné. V deň veľkého prepustenia vychádzali s taškami na luxusné obleky aj zamestnanci krajčírskej firmy Fielding & Nicholson. O tejto spoločnosti je známe, že výroba oblekov trvá približne osem týždňov a ich najlacnejšie obleky začínajú na sume 1 200 libier (približne 1 330 eur). Táto suma však môže byť ešte vyššia – podľa toho, čo si zákazník vyberie.

K takémuto prešľapu sa vyjadril aj zakladateľ spomínanej krajčírskej firmy, Ian Fielding-Calcutt: „Naše načasovanie asi nebolo vhodné. Myslím si, že veľa prepustených boli rôzni obchodníci, ktorí do práce nenosia obleky. My sme však prišli za našimi klientmi, ktorí škrtmi spoločnosti zjavne neboli ovplyvnení.“

Odborníci odhadujú, že v londýnskej pobočke banky pracuje zhruba 7-tisíc ľudí, o prácu by mohlo prísť približne 3-tisíc zamestnancov.

Obraz vrcholových manažérov, ktorí si dávajú šiť luxusné obleky, kým zamestnanci po rokoch práce dostávajú výpoveď, nie je to, čo by si Deutsche Bank želala. Generálny riaditeľ banky Christian Sewing navštívil Londýn a prehlásil, ako ho mrzí rozhodnutie prepustiť pätinu pracovníkov po celom svete.

Drahé obleky a k tomu aj zlaté padáky

Drahými, na mieru šitými oblekmi sa to však nekončí. Ďalším nemiestnym krokom banky je podľa odborníkov to, že neschopní pracovníci vedenia dostali zlaté padáky. Podľa údajov z Financial Times, nemecká banka zaplatila odstupujúcim vrcholovým manažérom odstupné vo výške 52 miliónov eur. Podľa lovkyne talentov, Christine Kuhlovej, to spôsobí akurát hnev ostatných zamestnancov. Zároveň to vyzerá tak, že firma odmenila vedúcich zamestnancov, ktorí však odviedli zlú prácu.

Akcie Deutsche Bank začali klesať po tom, ako Sewing predstavil svoj plán reštruktualizácie. Riaditeľ prezradil, že program na znižovanie nákladov, ktorého cieľom bude zvýšiť príjmy, bude stáť 7,4 miliardy eur. Investovať chcú aj 13 miliárd eur do nových technológií.

Šéf banky tiež uviedol, že časť svojho základného platu vo výške 3,3 milióna eur v nasledujúcich rokoch investuje do akcií Deutsche Bank. Taktiež vyhlásil, že banka bude zamestnancom, ktorí si to zaslúžia, vyplácať odmeny aj napriek tomu, že je za posledných päť rokov v stratách.

Viac o téme: Deutsche bank
  • Autor: © Zoznam/ext
  • Zdroj: Zdroj: idnes, guardian; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy