Dobrá správa: Príspevky na opatrovanie a osobnú asistenciu sa takto zvýšia

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Príspevok na poskytovanie sociálnych služieb dôchodcom, ako aj ľuďom odkázaným na pomoc sa má od budúceho roka zvýšiť. Taktiež má stúpnuť príspevok na osobnú asistenciu a opatrovanie od 1. júla tohto roka. Vyplýva to z návrhu nariadení z dielne rezortu práce, ktoré v stredu (29.5.) schválila vláda.

Výška príspevku na poskytovanie sociálnej služby v zariadeniach je rozdielna pre jednotlivé stupne odkázanosti. Príspevok pri poskytovaní pobytovej formy sociálnej služby v zariadeniach má dosiahnuť od 104 eur v prípade druhého stupňa odkázanosti do 546 eur pre šiesty stupeň odkázanosti.

Pri poskytovaní ambulantnej formy sociálnej služby príspevok pri druhom stupni odkázanosti je stanovený na 70 eur až po šiesty stupeň, pri ktorom má dosiahnuť 364 eur. "Úprava výšky finančného príspevku odráža zvýšenie nákladovosti sociálnych služieb v nadväznosti na spôsob jeho určenia a účelové určenie tohto finančného príspevku na spolufinancovanie ekonomicky oprávnených nákladov na mzdy a odvody zamestnancov poskytovateľa sociálnej služby v zariadení a potrebu zohľadnenia vývoja zvyšovania miezd zamestnancov v zariadeniach vzhľadom na vývoj minimálnej mzdy a jej výšky na rok 2019," zdôvodnil rezort práce.

Dobrá správa: Príspevky na Galéria fotiek (2) Zdroj: Getty Images

Vláda schválila aj nariadenie rezortu práce, ktorým sa zvýši sadzba na jednu hodinu osobnej asistencie a výška peňažného príspevku na opatrovanie. Ministerstvo uviedlo, že týmto opatrením reaguje na prijaté programové vyhlásenie vlády, v ktorom sa kabinet zaviazal priaznivejšie upraviť podmienky pri peňažnom príspevku na opatrovanie a zvýšiť ho pre všetky skupiny poberateľov tak, aby sa do roku 2020 priblížil k výške čistej minimálnej mzdy. "Cieľom zvýšenia sadzby na jednu hodinu osobnej asistencie a zvýšenia základných výšok peňažného príspevku na opatrovanie je zlepšiť podmienky pre osoby, ktoré poskytujú osobnú asistenciu alebo opatrujú fyzickú osobu s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorá je odkázaná na pomoc inej osoby," uviedol rezort práce.

Takto sa zvýšia príspevky pre opatrovateľov

V prípade opatrovateľa jednej ťažko zdravotne postihnutej osoby má príspevok stúpnuť o 60,99 eura, v prípade viacerých opatrovaných ŤZP osôb má stúpnuť o 80,02 eura. V prípade opatrovateľov poberajúcich dôchodok má príspevok vzrásť o 30,47 eura a pri opatrovaní viacerých osôb o 39,98 eura. "Zvýšenie sadzby na jednu hodinu osobnej asistencie o 0,36 eura prinesie zvýšenie peňažného príspevku na osobnú asistenciu v priemere mesačne o približne 50,4 eura," vyčíslil rezort práce.

Zvýšenie by sa malo v tomto roku pozitívne dotknúť v priemere 33.730 opatrovateľov mesačne a 22.650 opatrovateľov poberajúcich dôchodkovú dávku. "Predpokladáme, že zvýšenie sadzby na jednu hodinu osobnej asistencie v roku 2019 ovplyvní výšku peňažného príspevku na osobnú asistenciu poskytovanú priemerne mesačne 10.380 osobám s ŤZP a pozitívne sa prejaví u približne 13.500 ľudí poskytujúcich osobnú asistenciu ľuďom s ťažkým zdravotným postihnutím," vyčíslilo ministerstvo práce.

Viac o téme: Opatrovanie ŤZP príspevok Osobná asistencia
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, redakcia; Foto: gettyimages

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy