Dôchodkový strop 64 rokov: Pozor, týchto žiadateľov sa netýka

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Novela ústavy, ktorou Národná rada SR zaviedla tzv. dôchodkový strop, teda vek 64 rokov potrebný na odchod do dôchodku pre mužov a pre bezdetné ženy, sa ešte netýka aktuálnych žiadateľov o starobný dôchodok.

Naďalej platí súčasný mechanizmus odchodu do dôchodku, podľa ktorého stanovuje dôchodkový vek vždy na päť rokov vopred opatrenie Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. V roku 2019 je vek potrebný na splnenie podmienky nároku na starobný dôchodok stanovený na 62 rokov a 6 mesiacov a vzťahuje sa na poistencov narodených v r. 1957. Zároveň stále platí, že dôchodkový vek pre rok 2019 (62 rokov a 6 mesiacov) sa netýka niektorých žien, ktoré sa narodili od 1. januára 1957 do 31. decembra 1961 – tým sa dôchodkový vek znižuje podľa počtu vychovaných detí.

Podobne sa podľa platného zákona o sociálnom poistení znižuje dôchodkový vek aj tým poistencom, ktorí pracovali v I. pracovnej kategórii alebo v I. a II. kategórii funkcií.

"Taktiež upozorňujem, že v budúcnosti sa má na základe spomínanej novely ústavy meniť dôchodkový vek pre matky tak, že sa im dôchodkový vek 64 rokov bude znižovať podľa toho, koľko detí vychovali. Ženám, ktoré vychovali jedno dieťa, bude v budúcnosti znížený vek odchodu do dôchodku o šesť mesiacov na 63 rokov a 6 mesiacov, tým, ktoré mali dve deti sa dôchodkový vek skráti o jeden rok na 63 rokov a ženy, ktoré vychovali tri a viac detí, budú môcť o dôchodok požiadať o jeden a pol roka pred dovŕšením veku 64 rokov, teda vo veku 62 rokov a 6 mesiacov," zdôraznil Peter Višváder, hovorca poisťovne.

Viac o téme: Dôchodkový strop
  • Autor: © Zoznam/redakcia
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy