Kto bude dediť po ikone módneho sveta? Pozrite sa, aký majetok zanechal Karl Lagerfeld

Zdroj: commons wikimedia

Svet stratil 19. februára 2019 jedného z najuznávanejších a najvplyvnejších svetových módnych návrhárov druhej polovice 20. storočia. Karl Lagerfeld zomrel v 85 rokoch na rakovinu pankreasu. Pracoval pre najznámejšie módne domy na svete od značky Balmaina po Fendi, „vzkriesil“ a dal život módnemu domu Chanel, ktorý kvitne dodnes. Na módnych akciách bolo nemožné Lagerfelda prehliadnuť. Jeho biele dlhé, vždy zviazané vlasy, tmavé slnečné okuliare, obrovské množstvo masívnych prsteňov či štýlový vejár vzbudzovali pozornosť.

Kto bol Karl Lagerfeld?

Karl Otto Lagerfeldt uzrel svetlo sveta 10. septembra 1933 v Hamburgu. Narodil sa do rodiny, ktorá zbohatla na výrobe kondenzovaného mlieka. V roku 1953 sa s matkou presťahoval do Paríža. Vo svojich 22 rokoch sa zúčastnil súťaže o najlepší návrh kabátu, kde sa spriatelil s Yves Saint-Laurent. Vďaka výhre v tejto súťaži začal pracovať u Pierre Bailmana na pozícii asistenta.

Po troch rokoch sa stal umeleckým riaditeľom pre Jeana Patoua. U neho však dlho neostal a vďaka bohatstvu svojej rodiny si v Paríži otvoril malý obchodík. V roku 1964 odišiel do Ríma študovať históriu. Začal spolupracovať s množstvom zvučných svetových značiek ako Chloé, Charles Jourdan, Krizia či Valentino.

Rok 1982 sa zapísal do módnej histórie, kedy Lagerfeld odštartoval spoluprácu so spoločnosťou Chanel. O Chanel sa v tom čase hovorilo ako o takmer mŕtvej značke. Po smrti Coco Chanel nedisponovala firma žiadnu silnou osobnosťou a hľadala smer. Najať Karla sa ukázalo byť majstrovským ťahom. Vniesol do Chanelu nové nápady, vytvoril ready-to-wear kolekciu a je mu pripisované využívanie loga "prepojených Céčok", vďaka čomu sa Coco Chanel dostalo do podvedomia ľudí.

O dva roky neskôr založil svoju vlastnú značku Karl Lagerfeld. Tá sa zameriavala predovšetkým na produkciu parfémov. Navrhol však aj niektoré modely pre celosvetové koncertné tour Madonny,  spolupracoval aj na modeloch pre austrálsku speváčku Kylie Minogue. Vytvoril dámske i pánske modely švédskej odevnej značke H&M. Limitovaná edícia bola vo vybraných obchodoch uvedená 12. novembra 2004 a už o dva dni musela značka H&M oznámiť, že takmer všetko sa vypredalo. V roku 2005 sa stal hlavnou tvárou reality šou Signé Chanel, ktorá dokumentovala tvorbu jesennej a zimnej dámskej kolekcie značky Chanel.

Karl Lagerfeld bol tiež preslávený svojou kontroverznosťou. Bolo o ňom verejne známe, že je homosexuál, no odkedy mu v roku 1989 zomrel jeho milovaný partner Jacques de Bascher, vystriedalo sa po jeho boku len pár mužov. Všetky city neskôr venoval svojmu kocúrovi.

Lagerfeld bol známy svojou vášňou k hudbe, ku knihám a svojou vzdelanosťou. Vlastnil vyše 300 000 kníh, vlastnil 60 000 hudobných CD a nechal si ich previesť do prehrávača iPod. V decembri 2004 vlastnil zhruba 70 týchto prehrávačov, ktoré sú rozmiestnené v jeho sídlach po celom svete. Bol autorom hudobného výberu s názvom Karl Lagerfeld: Les Musiques que j'aime (Karl Lagerfeld: hudba, ktorú milujem).

Toto je hodnota Lagerfeldovho majetku

Pracovať desiatky rokov v oblasti módy prinieslo Lagerfeldovi viac ako len finančnú stabilitu. Podľa niektorých zdrojov vlastnil návrhár približne 20 miliónov dolárov. Jeho životný štýl tomu aj zodpovedal. Mal množstvo bohato zariadených domov po celom svete, vrátane parížskeho bytu, sídla  vo Vermonte, v Monte Carle a vily v Hamburgu.

V rozhovore v apríli 2018 sa Lagerfeld pochválil, že má na bežnom účte 72 miliárd eur. V interview sa  nevyhol ani témam ako je smrť, starnutie či jeho vlastný pohreb. Prezradil, že sa chce dať spopolniť. Zaujíma vás, čo sa stane s jeho majetkom? Medzi dedičmi sa ocitol napríklad aj Lagerfeldov kocúr Choupette.

Viac o téme: Majetok Karl lagerfeld
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: factinate, refinery29, biography; Foto: commons.wikimedia, autor: Christopher William Adach

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy