Odporúčanie pre podvodníkov: Kde sa najlepšie perú špinavé peniaze? V týchto krajinách to ide ako po masle

Zdroj: Getty Images

Európska komisia (EK) prijala v stredu nový zoznam tretích krajín, ktoré nedostatočne bojujú proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

Podľa údajov exekutívy EÚ sa na novom zozname ocitlo 23 daňových jurisdikcií, ktoré vykazujú strategické nedostatky v ich rámcoch na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu. Na zozname sa ocitli krajiny, ako Afganistan, Americká Samoa, Americké Panenské ostrovy, Bahamy, Botswana, Etiópia, Ghana, Guam, Irak, Irán, Jemen, Kórejská ľudovodemokratická republika, Líbya, Nigéria, Pakistan, Panama, Portoriko, Saudská Arábia, Srí Lanka, Sýria, Trinidad a Tobago a nakoniec Tunisko. 

Cieľom tohto zoznamu je chrániť finančný systém EÚ účinnejším predchádzaním rizík prania špinavých peňazí a financovania terorizmu. "Čierny zoznam" je výsledkom smernice EÚ o boji proti praniu špinavých peňazí, ktorú v súčasnosti ratifikujú členské štáty Únie.

V dôsledku zaradenia na "čierny zoznam" banky a iné subjekty, na ktoré sa vzťahujú predpisy EÚ o boji proti praniu špinavých peňazí, budú čeliť zvýšeným kontrolám finančných operácií, ktoré zahŕňajú  zákazníkov a finančné inštitúcie z vysokorizikových tretích krajín. V praxi to znamená, že všetci obchodníci z EÚ, ktorí podnikajú v oblasti tovarov alebo služieb v hodnote viac ako 10.000 eur v daňových jurisdikciách na čiernom zozname, musia venovať zvýšenú starostlivosť týmto transakciám. Cieľom je lepšie identifikovať akékoľvek podozrivé peňažné toky.

Zoznam krajín bol zostavený na základe analýzy 54 prioritných jurisdikcií. Použila sa nová metodika, ktorá zohľadnila prísnejšie kritériá 5. smernice o boji proti praniu špinavých peňazí z júla 2018.

"Musíme sa uistiť, že špinavé peniaze z iných krajín nenájdu cestu do nášho finančného systému. Špinavé peniaze sú živnou pôdou organizovaného zločinu a terorizmu. Vyzývam uvedené krajiny, aby rýchlo napravili svoje nedostatky," uviedla v tejto súvislosti eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová. Podľa jej slov je exekutíva EÚ pripravená úzko spolupracovať s dotknutými krajinami pri riešení týchto otázok.

Komisia svoj nový čierny zoznam predloží Európskemu parlamentu a Rade EÚ na schválenie. To by malo trvať maximálne dva mesiace. Po schválení bude toto nariadenie zverejnené v Úradnom vestníku EÚ a nadobudne účinnosť 20 dní po jeho zverejnení.

Viac o téme: Pranie špinavých peňazí
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, redakcia; Foto: gettyimages
Staršie správy
Staršie správy