Tomu sa vraví zárobok: Taxikár si za 5 minút jazdy naúčtoval 560 eur, nenechajte sa takto oklamať

Zdroj: Getty Images

Dovolenka na Novom Zélande sa dvom škótskym turistom nešťastne predražila. Nebolo to preto, že sa vyskytli neočakávané udalosti. Nepatrili ani medzi tých, ktorí si dopriali luxusné ubytovanie, nákupy či drahé reštaurácie. Stačilo, aby sa odviezli v taxíku. Za obyčajnú 5-minútovú jazdu zaplatili toľko, koľko zarobí mnoho Slovákov za mesiac. Namiesto šesť eur nechali prešibanému taxikárovi neskutočných 561 eur.

Bežná 5-minútová jazda taxíkom stojí na Novom Zélande zhruba 10 austrálskych dolárov (v prepočte 6 eur). Manželia Barrettovci na tento účet za taxík ale asi tak skoro nezabudnú. Hoci bol ich hotel vzdialený len 500 metrov od autobusového nástupišťa vo Wellingtone, zaplatili za tak krátky úsek neuveriteľných 930 austrálskych dolárov (561 eur).

Namiesto 6 eur odišlo z účtu 561 eur

Ako hovoria, všetko sa im zdalo v poriadku, taxikára vôbec neupodozrievali. Bol jasne označený, na palubnej doske mal vraj aj svoj taxikársky preukaz. Keď sa však kauza začala prešetrovať, firma prevádzkujúca taxislužbu už nefungovala.

Po ukončení jazdy sa z účtu Barretta stiahlo namiesto 10 novozélandských dolárov až 930. Taxikár podvodník to mal urobiť údajne tak, že rukou zakryl displej platobného terminálu a turista si tak navolenú sumu nevšimol.

Taxikárske podvody sú bežné, toto je riešenie

S podobnými podvodmi sa na Novom Zélande nestretli prvý raz. Tento prípad bol však výnimočný sumou, o ktorú zákazníka turista okradol. Riaditeľ novozélandskej federácie taxikárov John Hart hovorí, že takéto prípady sa stávajú minimálne jedenkrát do týždňa. Podľa neho je problémom nedostatočná regulácia taxislužieb. Nemôžu totiž sledovať vodičov, ktorí pracujú na živnosť. Jediným spôsobom, ako sa povedený zákazník môže dostať späť k svojim peniazom, je bloček od taxikára. Ten však škótski turisti Barrettovci nedostali. To, že sa nechali okradnúť taxikárom, si všimli až pri nákupe v supermarkete. Karta pri platbe za nákup nefungovala a keď si skontrolovali účet, zistili, že svoj denný limit už prečerpali. Vtedy uvideli, o akú sumu za jazdu taxíkom prišli.

Podvodné praktiky taxikárov sú však bežne rozšírené v rôznych krajinách. Nedávno takto oklamali aj thajských turistov v Paríži. Tí za cestu z letiska Charles de Gaulla zaplatili 247 eur, čo bol päťnásobok bežne účtovanej ceny. Vodiča sa ale nakoniec podarilo identifikovať a za tento čin bol odsúdený na 8 mesiacov väzenia.

Viac o téme: Podvod Taxi Taxikár
  • Autor: © Zoznam/ext
  • Zdroj: Zdroj: stuff.co.nz, independent; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy