Slováci kupujú menej traktorov: Ako to súvisí s nezamestnanosťou?

Zdroj: Getty Images

V minulom roku sa na Slovensku predalo najmenej traktorov za posledné štyri roky. Do evidencie Policajného zboru SR bolo prihlásených 720 nových traktorov, čo predstavuje desaťpercentný pokles oproti predchádzajúcemu roku.

"Pokles prihlasovania nových traktorov súvisí aj s neustálym zvyšovaním výkonu prihlasovaných strojov. Podiel prihlásených traktorov do 120 konských síl každoročne klesá. Potvrdil to aj rok 2018, keď v kategórii 50 až 120 koní bolo prihlásených 47 percent nových strojov, čo je vôbec najmenej v histórii. Podiel najsilnejších traktorov nad 240 konských síl dosiahol 20 percent, čo je druhý najvyšší podiel," zhodnotil súčasnú situáciu na trhu Juraj Huba, riaditeľ sekretariátu Agrion – Združenia dodávateľov poľnohospodárskej techniky v SR. 

Investovanie do výkonnejších traktorov súvisí podľa slov Hubu aj s nedostatkom pracovnej sily. "Silnejší traktor obrobí viac pôdy s menším počtom zamestnancom. Ďalším faktorom poklesu prihlasovania nových strojov sú podpory na nákup poľnohospodárskej techniky z Programu rozvoja vidieka 2014-2020, ktoré po roku 2015 takmer ustali," uviedol. Medzi poľnohospodármi podľa jeho slov prevláda aj opatrnosť z hľadiska investícií do techniky, pretože svoje voľné zdroje vkladajú predovšetkým do nákupu pôdy. 

Celkovo sa na slovenský trh dodávajú traktory približne dvadsiatich značiek. Pochádzajú od tradičných výrobcov v západnej Európe, ale aj zo zámoria. Medzi nimi sú aj ešte v nedávnej minulosti neznáme značky z Ázie. Najviac traktorov bolo v minulom roku prihlásených v okresoch Komárno a Trebišov. Ani jeden nový traktor nebol prihlásený v Turčianskych Tepliciach a Humennom.

Viac o téme: Traktor Farmári Traktory
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, redakcia; Foto: gettyimages

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy