Zamestnávatelia, pozor, od 1.1. vás čaká nová povinnosť: Ak však robíte toto, môžete si vydýchnuť

Zdroj: TASR

Už o pár dní, od 1. januára 2019, začne platiť nové nariadenie, ktoré sa bude týkať každého zamestnávateľa na Slovensku. Zamestnávatelia budú po novom musieť nahlasovať každé voľné pracovné miesto. V prípade, že by tak neurobili, im hrozí pokuta 300 eur. S pracovným portálom Kariéra.sk však budú mať zamestnávatelia o starosť menej.

Od nového roka je účinnná novela zákona o službách zamestnanosti, ktorá so sebou prináša novinku pre zamestnávateľov - povinné nahlasovanie pracovných ponúk, pričom § 62 daného zákona sa dopĺňa odsekom 6, ktorý znie:

„Zamestnávateľ je povinný oznámiť voľné pracovné miesto a jeho charakteristiku úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, v ktorého územnom obvode sa pracovné miesto nachádza; to sa nevzťahuje na voľné pracovné miesto, o ktorom zamestnávateľ poskytuje údaje do informačného systému verejnej správy prevádzkovanom na ústrednom portáli verejnej správy podľa osobitného predpisu."

Cieľom tohto nariadenia je identifikácia zamestnaní s nedostatkom pracovnej sily. Nahlasovaním voľných pracovných miest sa ukáže, v ktorých povolaniach chýbajú zamestnanci najviac.

Ako nahlásiť voľné pracovné miesta?

Ústredie práce uvádza niekoľko spôsobov, ako môžu zamestnávatelia nahlasovať voľné pracovné miesta:

- online, prostredníctvom portálu istp.sk

- vyplnením  tlačiva „nahláška voľných pracovných miest(viac informácií tu)

- online, prostredníctvom komerčných pracovných portálov - napríklad Kariéra.sk

Pozor, pracovné ponuky pre cudzincov je naďalej nutné inzerovať cez úrad práce alebo portál istp.sk.

V prípade, že by si zamestnávatelia túto povinnosť nesplnili, hrozí sankcia vo výške 300 eur.

Títo zamestnávatelia si môžu vydýchnuť

Výsledkom diskusie s Ústredím práce, ktorej sa zúčastnil aj pracovný portál Kariéra.sk, je dohoda, že firmy, ktoré zverejnia pracovný inzerát s voľným pracovným miestom na tomto portáli, túto podmienku automaticky splnia. Ak teda zverejňujete pracovné ponuky na portáli Kariéra.sk, nemusíte sa trápiť s nahlasovaním voľných pracovných miest.

Viac o téme: Nahlasovanie pracovných miest
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: istp, Text: redakcia; Foto: TASR

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy