Posteľový benefit: Títo zamestnanci si vedia pekne prilepšiť, splnili by ste vy podmienku zamestnávateľa?

Zdroj: thinkstockphotos.com

Väčšina nadriadených vie, že kvalitný spánok zamestnancov dokáže radikálne zlepšiť ich výkon v práci. Nie je však až toľko tých, ktorí by boli ochotní svojich zamestnancom odmeniť za to, že sa v noci dobre vyspia. Jeden však predsa existuje, je z Japonska a vlastní firmu, ktorá organizuje svadby. Pozrite sa, ako odmeňuje svojich ľudí za to, že si doprajú poriadny spánok.

Šéf spoločnosti Crazy Inc a jej zakladateľ Kazuhiko Moriyama verí, že dobre odpočinutí pracovníci sú výhodou v podnikaní a prinášajú mu množstvo výhod. Aj preto sa rozhodol platiť svojim zamestnancom za to, že si v noci dobre oddýchnu.

 

Toľkoto musíte spať, aby vás odmenili

Zamestnanci svadobnej agentúry, ktorí v noci spia najmenej 6 hodín a aspoň 5 dní v týždni, získavajú od spoločnosti body. Firma má však dobre premyslené, ako sa vyhnúť podvodníkom. Zamestnanci svoj spánok zaznamenávajú prostredníctvom aplikácie, ktorá berie dáta zo senzorov umiestnených v špeciálnych matracoch. Na nich spávajú zamestnanci, ktorí sa rozhodli zapojiť do programu. Body, ktoré si „vyspia“, môžu vymeniť za jedlo vo firemnej kaviarni, a to do hodnoty zhruba 500 eur ročne.

Japonsko trápi nedostatok pracovnej sily a vyčerpávajúci pracovný čas. Aj preto je krajina neslávne známa tým, že tu ľudia umierajú z prepracovania. Viac než 92% Japoncov nad 20 rokov uviedlo, že nespia toľko, koľko by mali. Moriyama, šéf svadobnej agentúry, je tak jeden z prvých, ktorý sa snaží v Japonsku zdôrazniť potrebu kvalitného spánku.  „Musíte chrániť práva svojich zamestnancov, inak sa krajina oslabí,“ povedal pre agentúru Bloomberg. Dodáva, že šťastnejší život zamestnancov tak povedie k lepším pracovným výkonom. „Chceme ukázať všetkým firmám, že môžu byť k svojim zamestnancom ešte lepšie,“ hovorí. „Pôsobíme v kreatívnej oblasti a týmto kreujeme nový štandard v biznise.“

 

Málo spíte? Oberáte ekonomiku o peniaze

Samozrejme, každý človek je iný a potrebuje inú dĺžku spánku, priemerný dospelý človek by však mal spať aspoň 7 hodín. Tí, ktorí spávajú menej, môžu trpieť poruchami sústredenia a neschopnosťou kreatívneho myslenia. Nedostatok spánku môžu dokonca skrátiť život.

Nekvalitný spánok tiež prináša nevýhody pre ekonomiku. Slabšia výkonnosť stojí štát peniaze. Nevyspatí zamestnanci stoja napríklad ekonomiku Spojených štátov ročne 364 miliárd, v Japonsku sa straty odhadujú na zhruba 122 milárd ročne.

Okrem „štipendia“ na spánok spomínaná svadobná agentúra ponúka svojim zamestnancom aj možnosť zdravého stravovania a cvičenia, ponúka tiež benefity pre ich deti. Majiteľ firmy má veľké plány, chce dosiahnuť milión zamestnancov a zrealizovať všetko, čo budú ostatní považovať za crazy (šialené, podľa názvu firmy, pozn. red.).

Viac o téme: Peniaze Japonsko Spánok
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: cnbc; Text: jm; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy