Aj chlieb má svoj svetový deň: Pekárov je však málo, túto prácu sa ľuďom robiť nechce

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: Getty Images

Vytvorením puzzlí z chleba v tvare mapy Slovenska oslávili pekári z piatich pekární spoločnosti Penam Slovakia Svetový deň chleba, ktorý pripadá na 16. októbra. Rekordné puzzle boli dlhé 704 centimetrov, široké 335 centimetrov a pekári ho zložili z cesta najobľúbenejšieho chleba v každom regióne. Na jeho príprave pracovali pekári 200 hodín a použili 216,4 kilogramu (kg) múky, 4,2 kg soli, 2,8 kg droždia a 152,3 litra vody. Cesto vo forme kyslo 70 minút a jednotlivé časti puzzle sa upiekli v peci za 90 minút. „Z vytvorenia rekordu sa už stala tradícia, ktorou si chceme uctiť prácu pekárov. Naši pekári ho upečú ročne viac ako 25 miliónov,“ povedal manažér spoločnosti Penam Slovakia Peter Živický.

Skupina Penam s piatimi pekárňami v Nitre, Bratislave, Žiline, Prešove a Lučenci a troma mlynmi zamestnáva 1340 ľudí, v kmeňovom stave chýba zhruba 160 zamestnancov. „V tomto odvetví ľudia nechcú veľmi pracovať, je to časovo veľmi náročné, prevažná časť práce je v nočných hodinách, cez víkendy a sviatky. Bez ohľadu na príplatky je problém vyskladať tie zmeny, aby sme dokázali načas dodať všetky objednávky,“ povedal Živický.

Pekárne Penam Slovakia vyrobia ročne 25,5 milióna kusov chleba a 366 miliónov kusov rožkov. Ročne spotrebujú 32.000 ton múky, 960 ton droždia a 580 ton soli. Podľa štatistických údajov priemerne každý Slovák v minulom roku spotreboval 35,1 kg chleba a 30,6 kg pečiva. Oproti predchádzajúcemu roku spotreba chleba i pečiva mierne vzrástla. Menia sa i preferencie zákazníkov. „Ľudia začali nakupovať malé chleby, tie klasické kilové idú na odbyt skôr na víkend. Rozdielne sú aj chute v jednotlivých regiónoch. Nitra a Lučenec sú skôr na biele chleby, západ preferuje pšenično-ražné, na severe uprednostňujú viac zemiakové chleby, na východe tmavé,“ zhodnotila Zdenka Klimeková z nitrianskej prevádzky.

Viac o téme: Pekári Svetový deň chleba
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, redakcia; Foto: gettyimages

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy