E-mailoví podvodníci: Ak im naletíte, spôsobíte galibu TEST Viete rozoznať, ktorý mail je pravý a ktorý falošný?

E-mailová komunikácia je dnes natoľko rozšírená, že si bez nej nevieme predstaviť nielen pracovný, ale aj osobný život. V prílohách mailov posielame dôležité súbory, fotografie, v telách mailov zas citlivé informácie. A keďže sú maily tak bežné, málokomu by napadlo, že môžu byť aj nebezpečné.

Hovoríme o pishingu (skratka z anglického password fishing - lovenie hesiel), ktorý sa často realizuje prostredníctvom e-mailov. Vo vašej schránke pribudne e-mail, ktorý vyzerá na nerozoznanie od oficiálneho a legitímneho, no podvodník, ktorý vám ho zaslal, ním chce od vás získať heslo, napríklad k bankovému účtu. 

Podvodníci sú v príprave týchto mailov skutočne dôslední a e-maily pôsobia uveriteľne. Nechýba v nich logo spoločnosti, dôveryhodne pôsobiaca e-mailová adresa odosielateľa, aj samotný text. Pri niektorých je už na prvý pohľad badateľné, že ide o podvrh, niektoré by však oklamali aj skúseného používateľa internetu. Myslíte si, že by ste vedeli rozoznať pravý e-mail od falošného, podvodného? Teraz si to môžete otestovať. V teste dostanete 17 otázok, každá spočíva v odhalení, či ide o pravý, legitímny mail alebo falošný od podvodníka.

OTESTUJTE SA V PISHINGOVOM TESTE TU

Podeľte sa s nami o výsledku testu v komentároch: koľko falošných e-mailov sa vám podarilo odhaliť?

Viac o téme: Útok Pishing Falošný e-mail Falošný mail
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: csirt.gov.sk; Text: es; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy