Roboti vedia už aj týchto 7 vecí: Koľko potrvá, kým nás naozaj nahradia?

Zdroj: SITA

Kedysi ľudia čakali, že v roku 2000 budú po svete chodiť humanoidní roboti, ktorí dokážu to isté, čo my, len lacnejšie a lepšie. Keď sa táto predstava nesplnila, verejnosť začala strácať o robotiku záujem. Napokon, užitočné priemyselné roboty boli len veľké mechanické ramená, teda nič, čo by nás malo vzrušovať. V posledných rokoch sa však situácia mení a robotika napreduje zo všetkých stránok. Tejto horúcej téme sa bude venovať aj medzinárodná odborná konferencia SlovakiaTech v Košiciach.

Podľa správy známej konzultačnej firmy McKinsey & Company v roku 2030 už zrejme 800 miliónov pracovných miest na svete „zaberú“ roboty či roboti. A čím je ekonomika vyspelejšia, tým viac v nej bude umelá inteligencia využitá. V USA či Nemecku sa v tom čase pravdepodobne až tretina ľudí bude musieť nejakým spôsobom prekvalifikovať. Máme sa takejto situácie báť? Alebo s robotmi pribudnú nové obslužné pozície, ktoré nezamestnaným dajú novú prácu? 

Odpovede na tieto otázky hľadá mnoho futuristov. Jedným z najrenomovanejších je Federico Pistono, ktorý onedlho zavíta v rámci medzinárodnej odbornej konferencie SlovakiaTech do Košíc. Aj slovenská odborná verejnosť tak bude môcť spoznať najnovšie trendy a vízie v tejto oblasti. A čo všetko dokážu roboty a roboti už dnes?

1. Hra na husliach 

Toyota je v našich končinách známa najmä výrobou automobilov, vo svete robotiky však už viac ako desaťročie púta pozornosť jej oddelenie Toyota Partner Robots. To vyvíja rôznych experimentálnych robotov, ktorí dokážu imitovať ľudské zručnosti. V roku 2007 upútal pozornosť model, ktorý vedel hrať na husliach. Cieľom firmy bolo ukázať, že robot môže zručne ovládať jemnú motoriku, nebol určený do komerčného predaja. Toyota vyvinula aj robotov, ktorí hrajú na trúbke či bicích.

2. Opeľovanie kvetov

Albert Einstein raz údajne povedal, že keď na našej planéte vymrú včely, ľudstvu neostane viac ako päť rokov života. Einstein však ešte nežil v ére robotiky. Úlohu včiel v opeľovaní sa takisto vedci snažia nahradiť robotmi. Na Technickej univerzite vo Varšave už niekoľko rokov vyvíjajú robotické včely B-Droids. Tie sa postupne menia – najskôr to boli len špeciálne robotické vozidlá, neskôr už malé robotické drony. Oproti včelám majú stále veľa nevýhod – rýchlo sa im vybijú baterky a... nevyrábajú med.

3. Šprint

Boston Dynamics je známa robotická firma, a keď pred šiestimi rokmi ukázala svetu svojho dovtedy najrýchlejšieho robota, uviedla ho s bombastickým titulkom, že je rýchlejší ako Usain Bolt. Malo to však jeden háčik – ich robot síce utekal rýchlosťou takmer 29 kilometrov za hodinu, ale po štyroch, ako zviera. Prirovnávali ho teda skôr ku gepardovi, ten má však oproti nemu značný náskok – dokáže vyvinúť rýchlosť aj vyše 100 kilometrov za hodinu. Aj dvojnohí roboti vedia behať, ale len rýchlosťou okolo 11 kilometrov za hodinu.

4. Moderovanie spravodajstva

Intelligent Robotics Laboratory na Univerzite v Osake sa tento rok postaralo o rozruch, keď do kresla televíznej moderátorky posadilo Eriku – humanoidného robota s tvárou a postavou 23-ročnej ženy. Išlo skôr o marketingový ťah, no Erika bola skutočne schopná odmoderovať televízne správy. Keď ju však jej tvorcovia ukázali svetu, rozbehli nikdy sa nekončiacu debatu o tom, ako veľmi sa nám roboti majú podobať. Čo keď raz budú na nerozoznanie od nás? Erika je totiž až veľmi reálna.

5. Príprava palaciniek  

Raňajky do postele, pri ktorých ani jeden z partnerov nemusí opustiť spálňu? Sen, ktorý už dávno mali plniť roboti. Možno aj preto sa viacero experimentátorov s gastrorobotmi zameriava na prípravu sladkého raňajkového jedla – palaciniek. Firma Willog Garage už v roku 2010 ukázala video, na ktorom palacinky pripravuje nie jeden, ale hneď párik robotov. Pred tromi rokmi zase zaujala kombinácia robota a 3D tlačiarne, ktorá vám pripraví palacinky v hocijakom tvare – napríklad aj Eiffelovky.

6. Vedenie pohrebu

V tabuľke zamestnaní, ktoré sú ohrozené robotikou, patria kňazi k tým povolaniam, ktoré by stroje nahradiť určite nemali. Minulý rok však firma Softbank predstavila humanoidného robota Peppera, ktorý dokáže nahradiť duchovného pri vedení budhistického pohrebu. Dokáže spievať obradné piesne, dokonca aj rituálne bubnovať. Na japonskom pohrebnom veľtrhu ho však predstavili skôr ako kuriozitu a aj návštevníci sa k takejto službe vyjadrovali veľmi rezervovane.  

7. Klamanie

V robotickom laboratóriu vo švajčiarskom Lausanne prebiehal pred deviatimi rokmi zaujímavý experiment. Roboti mali spolupracovať pri hľadaní určených „dobrých bodov“. Ak taký bod našli, mali zapnúť svoje výstražné svetlo, aby naň upozornili aj ostatných robotov. Keď však zistili, že týmto spôsobom sa ich benefit zmenšuje na úkor iných, roboti sami od seba nezapínali svetlá, čím iných robotov klamali. Iní roboti na to prišli a začali preto naopak vyhľadávať práve tých kolegov, ktorí nesvietili…

Čas robotov sa blíži

Samozrejme, spomenuté zručnosti sú skôr na ukážku ako na komerčné využitie. Aspoň zatiaľ. Experimenty ako ten s husľami alebo palacinkami viedli napríklad k navrhnutiu robotov, ktorí dokážu jemne manipulovať s potravinami a baliť, či dokonca vyrábať jedlo vo veľkom. Veľkí výrobcovia dnes ponúkajú celé automatizované linky aj pre gastro priemysel. Humanoidní roboti už teraz nahrádzajú napríklad recepčných či iných zamestnancov prvého kontaktu. A budú postupne prenikať aj do ďalších sfér.

Odpovede ponúkne Federico Pistono v Košiciach

Viac sa o tejto problematike môžu dozvedieť registrovaní návštevníci medzinárodnej odbornej konferencie SlovakiaTech – a to nielen tak od hocikoho. Spomínaný taliansky futurista Federico Pistono spoluzakladal dva americké a dva talianske start-upy v oblasti e-learningu či wi-fi technológií, bol technologickým konzultantom pre inovácie pre niektoré vlády a spoločnosti skupiny Fortune 500, napríklad Lufthansa alebo Google. Práve experti ako on dokážu priniesť nový pohľad na robotickú éru. Z jeho prednášky sa poslucháči dozvedia, ako asi bude napredovať nahrádzanie ľudí robotmi – a ako to celé môže dopadnúť.

VIAC O KONFERENCII SLOVAKIATECH

Roboti vedia už aj Galéria fotiek (2) Zdroj: pixabay.com

Tento článok sme pripravili v spolupráci so SlovakiaTech.

Advertoriál

Viac o téme: Konferencia Košice SlovakiaTech Federico Pistono
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: SITA, Pixabay, VIDEO: Youtube
  • Zdroj: kariera.sk
  • Advertoriál
 
Staršie správy
Staršie správy