Takmer polovica Slovákov chce zmeniť zamestnanie: Nízky plat znesú, toto ale v práci nevydržia

Takmer polovica Slovákov (45,91 %) uvažuje o odchode zo svojho terajšieho zamestnania. Novú prácu si vôbec nehľadá 2,6 % zamestnancov. Vyplýva to z exkluzívneho prieskumu kandidátskych preferencií 2018, ktorý v prázdninových mesiacoch zrealizovala personálna agentúra Grafton Slovakia. Ukázal tiež, že každý piaty Slovák by využil možnosť práce v zahraničí preto, že chce žiť v inej krajine, a tiež to, že najdemotivujúcejším faktorom je zlý kolektív, najmotivujúcejším výška mzdy.

Prieskum sa realizoval na vzorke 1095 respondentov. Z nich 67,53 % deklarovalo vysokoškolské vzdelanie. "Tri štvrtiny momentálne pracujú v rozsahu plného úväzku (75,96 %)," uviedla Jitka Součková zo spoločnosti Grafton.

Zamestnanie chce do mesiaca zmeniť 18,87 % opýtaných. V priebehu pol roka by tento krok chcelo urobiť 42,59 %. Približne každý piaty Slovák by využil možnosť práce v zahraničí z dôvodu, že chce žiť v inej krajine. Ako jednu z motivácií to označilo 22,84 % opýtaných. "Za zamestnaním sa minimálne raz sťahovalo 36,56 % osôb, z nich 44,11 % do cudziny, zatiaľ čo v rámci okresu len 1,64 %," vyplýva z prieskumu.

Novú prácu si vôbec nehľadá 2,6 % ľudí, 33,74 % respondentov ju síce aktívne tiež nehľadá, ale prípadnú dobrú ponuku by prijali. Ďalších 33,74 % prácu hľadá intenzívne. Informácie o pracovnom trhu hľadajú respondenti v drvivej väčšine (98,61 %) na internete.

Čo nás v práci najviac demotivuje?

Prieskum sa zaoberal aj otázkou demotivácie a motivácie ľudí. Vyplynulo z neho, že najdemotivujúcejším faktorom nie je nízka mzda, ale zlý kolektív. "Zlý kolektív (71,85 %) je ešte demotivujúcejším prvkom ako nespokojnosť s finančným ohodnotením (67,14 %). Tretina zapojených (33,57 %) priznala, že nevidí vo svojej aktuálnej práci zmysel," uvádza prieskum.

Pre 77,29 % je najmotivujúcejším faktorom výška mzdy. "Z ponúknutých aspektov nasledoval osobný rozvoj spojený s rozširovaním skúseností (74,54 %) a pocit zmysluplnosti vykonávanej práce (65,68 %)," vyplýva z prieskumu.

Viac o téme: Zmena práce
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, redakcia; Foto: gettyimages

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy