Učitelia budú mať od januára vyššie platy: O koľko si polepšia?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Pedagogickí zamestnanci si v priebehu školského roka 2018/2019 platovo prilepšia. Od 1. januára 2019 sa im tarifné platy zvýšia o desať percent. Lepšie budú zarábať aj pedagogickí a výskumní pracovníci či doktorandi, uviedla to v rozhovore pre TASR ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová (nominantka SNS).

"Učitelia boli v minulosti vyčlenení na separátne rokovanie v rámci tripartity a podarilo sa im dojednať lepšie podmienky ako ostatným zamestnancom verejnej správy. Učitelia mali šesťpercentné zvýšenie, zatiaľ čo ostatní mali 4,8 percenta," povedala Lubyová s tým, že aj preto sa rezort školstva obával, aby pedagógovia teraz "neťahali za kratší koniec a nestalo sa to, že iné kategórie zamestnancov budú mať vyššie zvýšenie platova učitelia zostanú na šiestich percentách." Lubyová považuje za úspech to, že učitelia budú mať od januára 2019 zvýšenie platov o desať percent. "Teší nás, že učitelia sú súčasťou tripartity a že tým pádom sa zúčastnia na dvoch masívnych zvyšovaniach platov, a to o desať percent od 1. januára 2019 a o ďalších desať percent od 1. januára 2020," povedala šéfka rezortu školstva.

Lubyovú teší, že sa v rámci novely zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme presadilo, že aj iní zamestnanci rezortu školstva prejdú do vyššej platovej tarify a dorovnávajú sa vysokoškolským učiteľom. Ide najmä o vedeckých a výskumných pracovníkov či doktorandov. "Zároveň sa na nich aplikuje aj dvakrát desaťpercentné navýšenie platu. Myslíme si, že ide o pomerne masívne zvyšovanie nielen pre učiteľov, ale aj pre iných pracovníkov rezortu školstva," uviedla ministerka. 

Zvyšovanie platov učiteľov o desať percent je výsledkom kolektívneho vyjednávania, ktoré znamená zvýšenie platov zamestnancov štátnej a verejnej správy. Zvyšovanie platov v rezorte považuje ministerka školstva za dôležitý aspekt, ktorý je v súlade so schváleným Národným programom rozvoja výchovy a vzdelávania.

Viac o téme: Platy učiteľov
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, redakcia; Foto: gettyimages

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy