Urobia všetko, čo sa vám nechce: Začína sa rozrastať nový biznis, ťaží z lenivosti ľudí

V susednom Česku si z lenivosti ľudí urobili výnosný biznis. Začínajú sa tam rozširovať služby, ktorých prevádzkovatelia sú ochotní za vás urobiť veci, do ktorých sa vám nechce. Obehať úrady? Pripraviť prezentáciu do práce? Až do bytu priniesť bylinkový čaj, keďže vám sa nechce ísť do lekárne? Toto a oveľa viac si môžete objednať.

V Českej republike je narozšírenejšie využívanie nadštandardnej kuriérskej služby, ktorá za klienta vyrieši prakticky celú osobnú komunikáciu s úradmi, vysvetľuje zakladateľ služby Timi Jan Skovajsa. Tento typ služieb predstavuje 45% celej práce, ktorú kuriér – osobný asistent poskytuje.

Firma pôvodne očakávala, že s riešením úloh zameraných na zastúpenie klienta bude problém v pätine z nich. Ukázalo sa sa však, že sa dá vybaviť takmer všetko. Najčastejšie sa ľudia nechávajú zastupovať pri jednaní s cudzineckou políciou, ktorá podľa skúseností zákazníkov patrí k najnepríjemnejším úlohám. Musia totiž čakať štyri až päť hodín. Často pritom ide o ľudí z Ukrajiny, ktorí prichádzajú do Česka vykonávať manuálnu prácu, sú to ale napríklad aj manažéri z USA či zo západnej Európy. Jediné, čo sa cez takéhoto kuriéra nedá vyriešiť, je cestovný pas. Pri jeho vybavovaní je totiž nutné priamo na mieste odfotiť žiadateľa.

Okrem týchto nepríjemných úkonov je však možné pomôcť i s príjemnejšími vecami, veľa ľudí sa na nich obracia napríklad s naplánovaním dovolenky. Ich asistenčná služba totiž nedávno zaviedla aj túto možnosť. Funguje tak, že si klient zvolí základné parametre: do akej krajiny chce vycestovať, aké ubytovanie preferuje a asistentovi popíše, ako by mala jeho dovolenka vyzerať. Proces prípravy s asistentom priebežne konzultuje.

Fungujúci biznis, ktorý vynáša: Stavajú na tom, že hodnotu nemajú len peniaze, ale aj čas

Spoločnosť, ktorá možnosti služieb v Česku testovala na svojich kamarátoch a známych, za zhruba pol roka obslúžila približne tisícku klientov z Prahy a ďalších väčších miest a vykázala tržby za zhruba trištvrte milióna českých korún. Nie je však jedinou. Konkurenčná služba Do Do predpokladá, že v tomto roku obslúži viac než pol milióna zákazníkov. Tá sa od roku 2016 síce zameriava skôr na donášku jedla alebo tovaru pre firemných zákazníkov, zaregistrovali však dopyt po službách vybavovania záležitostí na úradoch, pošte či v lekárňach. Časť dopytu je ale po kombinovaných službách. Kuriér by mal priviezť zabudnutý notebook v práci a cestou späť nakúpiť zákazníkovi potraviny.

Sami prevádzkovatelia týchto služieb nemajú problém s tým, že vlastne zarábajú na lenivosti, prípadne na nedostatku času ich klientov. „Lenivosť a šetrenie času je to isté. Niekto to môže nazývať lenivosť, iný zas prejav racionality. Chceme, aby si ľudia uvedomili, že čas má svoju hodnotu, že ju nemajú len peniaze,“ vysvetľuje Skovajsa.

Viac o téme: Asistent Kurier
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: idnes.cz; Text: jm; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy