Každý mesiac dostanú 420 eur: Ďalší pokus so základným príjmom

Zdroj: thinkstockphotos.com

Myšlienka nepodmieneného príjmu nie je nová. Pre tento experiment sa rozhodlo už niekoľko krajín. Tento raz ho vyskúšajú v kalifornskom meste Stockton. Vybraná stovka obyvateľov bude každý mesiac po dobu 18 mesiacov dostávať viac ako 420 eur, bez ohľadu na to, či majú prácu alebo sú nezamestnaní. Stockton sa tak pravdepodobne stane prvým americkým mestom, ktoré zavedie základný nepodmienený príjem.

Pokus by sa mal zrealizovať v roku 2019. Mesto s viac ako 300 000 obyvateľmi tento projekt plánovalo už viac ako rok. Netradičný systém, ktorý chce v budúcom roku testovať, má zaistiť vybranej stovke ľudí základný mesačný príjem, a to bez ohľadu na zamestnanie či ich finančnú situáciu. Príjem má nahradiť všetky sociálne dávky. Podľa čoho budú ľudia do experimentu vyberaní, zatiaľ nie je jasné. Záujem zúčastniť sa projektu je však vysoká. Starosta mesta priznáva, že má plnú e-mailovú schránku: ľudia sa pýtajú, ako sa môžu prihlásiť, či už projekt začal, či náhodou nezmeškali prihlásenie alebo čo majú urobiť, aby ich vybrali.

Starosta Stocktonu, 27-ročný Michael Tubbs, verí, že tento model je riešením k odstráneniu chudoby. Práve tá totiž mesto trápi. V roku 2012 totiž Stockton požiadalo o bankrot. Problémom je prevládajúca kriminalita a nezamestnanosť je tu skoro dvojnásobná (7,3%) v porovnaní s národným priemerom. Ako píše portál CNN, jeden zo štyroch obyvateľov mesta žije v chudobe. Ako hovorí starosta, mnoho ľudí v Stocktone nemá veľa príležitostí na rast a lepší život. „Moja mama mi vždy hovorila, aby som odišiel zo Stocktonu. Ja ale chcem, aby sa stal miestom, kde ľudia chcú žiť,“ dodáva.

Podpora milión dolárov od biznismenov

Mesto získalo v súvislosti s pripravovaným projektom veľa podporovateľov. Experiment bude väčšinovo financovať spoluzakladateľ Facebooku, Chris Hughes – poskytne naň milión dolárov. Podporu tiež vyjadrili aj ďalší biznismeni zo Sillicon Valley, ako napríklad Elon Musk (Tesla), Richard Branson či Mark Zuckerberg (Facebook).

Samotný základný nepodmienený príjem má svojich kritikov. Tí tvrdia, že ľudí nemotivuje k práci a prispieva k pocitu, že sa o nich za akýchkoľvek okolností niekto postará. Nedávne výskumy však ukázali, že ľudia základný príjem nezneužívajú. Najčastejšie ho použijú na údržbu domácnosti, školské výdavky, ale aj ako kapitál pre rozbehnutie podnikania.

Stockton sa týmto experimentom zaradí medzi krajiny, ktoré experimentujú so základným príjmom. Už predtým ho vyskúšali v Taliansku, Ugande, Indii či v Kambodži. Najväčší experiment sa však realizoval vo Fínsku, kde dvetisíc nezamestnaných ľudí od januára 2017 poberalo každý mesiac 560 eur. Vláda však tento rok v apríli oznámila, že s projektom na konci roka končí.

Viac o téme: Základný príjem
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: idnes.cz, businessinsider, cnn; Text: jm; Foto: gettyimages.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy