O prácu sa báť nemusia: 10 povolaní, po ktorých bude najvyšší dopyt najbližších 10 rokov

Zdroj: Getty Images

Chceli by ste vidieť do budúcnosti? Zaujíma vás, ako sa bude vyvíjať pracovný trh – po akých povolaniach bude najväčší dopyt? Podľa globálnej nadácie Nesta, zameranej na inovácie, bude do roku 2030 najžiadanejších týchto 10 povolaní. Zistite, či vám hrozí, že prídete o prácu. Rozhodujete sa o výbere povolania? Toto vám môže pomôcť.

 

 

 

 

  1. Učiteľ
    ​V budúcnosti budú veľmi žiadaní kvalitní učitelia. Toto povolanie sa totiž – aj napriek značnému pokroku v oblasti robotiky a automatizácie, bude dať len ťažko nahradiť.
  2. Športový terapeut
    Mladá generácia viac dbá o cvičenie a veľa času trávi v posilňovni zlepšovaním a zdokonaľovaním svojej postavy. Nepredpokladá sa, že by sa tento trend obrátil a aj preto bude potrebných viac osobných trénerov, ale aj športových terapeutov či výživových poradcov.
  3. Majster v odbore
    Či už ide o mäsiara, kaderníka, barbera alebo pražiara kávy. Zákazníci totiž budú ochotní platiť za pridanú hodnotu – ak pôjde o lokálne, autentické a špecializované služby, ktoré daný majster ponúka. Kvalitné domáce mäso, zážitok z oholenia brady či nezameniteľná chuť kávy – toto všetko začne mať čoraz väčšiu hodnotu.
  4. Zručný robotník
    Sklár, dlaždič, stolár či iné manuálne, náročné na detail, práce sa len ťažko budú dať nahradiť robotmi.
  5. Pracovníci v gastronómii
    Ľudia čoraz viac prahnú po nových jedlách a chutiach, po zážitkoch zo stolovania. Aj preto oblasť gastronómie zažíva veľký boom. Šéfkuchári, baristi, čašníci, ktorí vedia robiť svoju prácu, sú originálni, flexibilní a vedia komunikovať s ľuďmi, budú v nasledujúcich rokoch veľmi žiadaní.
  6. Inžinieri
    Čoraz viac ľudí sa sťahuje do mesta za prácou. Preto bude nutných viac inžinierov: dopravných, ktorí budú navrhovať cesty, ale napríklad aj sieťových, ktorí budú zabezpečovať pripojenie na internet a pod.
  7. Zdravotník
    Keďže vek dožitia sa predlžuje, bude nevyhnutné, aby sa o starších ľudí mal kto postarať.
  8. Veterinárna setra
    V súčasnosti je tiež rozšírené, že čoraz viac ľudí vlastní domáce zvieratko a v mnohých domácnostiach je členom rodiny. Snažia sa, aby im zvieratko robilo radosť čo najdlhšie a preto neváhajú investovať do jeho zdravia. Aj preto sa odhaduje, že zručnosti veterinárnej sestry budú požadované v najbližších 10 rokoch.
  9. Obchodník
    Vedieť predať, byť originálny a flexibilný – to sú základné predpoklady dobrého obchodníka. Tí budú stále žiadaní, pretože pri komunikácii so zákazníkom – narozdiel od robotov, prinesú autentickosť a ľudskosť.
  10. Kreatívec
    Nech sa roboty snažia akokoľvek, je vec, ktorú – zatiaľ – neprekonajú. A tou je kreativita. Preto si všetci dizajnéri, marketéri a spisovatelia môžu vydýchnuť, nehrozí im, že prídu o prácu.
Viac o téme: Najžiadanejšie pozície
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: monster.co.uk; Text: jm; Foto: gettyimages

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy