Vyšplhal sa na balkón a zachránil 4-ročné dieťa: Odvážneho hrdinu odmenia, získa stáž u požiarnikov

Francúzskom v týchto dňoch otriasa neuveriteľný príbeh. Len 22-ročný imigrant Mamoudou Gassama vykonal odvážny a hrdinský čin a zabránil tragédii. Zachránil štvorročné dieťa, ktoré padalo niekoľko poschodí a akoby zázrakom sa zachytilo na balkóne bytovky. Gassama zbadal visiace dieťa a okamžite zareagoval. Vyšplhal sa na štvrté poschodie a malého chlapca zachránil.

 

 

 

Udalosť sa odohrala v sobotu (26.5.) v Paríži. Malé dieťa bolo doma samo, jeho otec išiel nakúpiť a pri návrate domov sa zdržal, pretože údajne hral na svojom mobile hru Pokémon Go. Dieťa vypadlo z balkóna bytu a padalo dve poschodia. Nejako sa mu však podarilo zachytiť na zábradlí balkóna. Visiaceho chlapca si všimol Gassama. Neváhal a za pár sekúnd sa vyšplhal na štvrté poschodie a dieťa zachránil. Otcovi hrozí trest, imigrant sa stal vo Francúzsku hviezdou.

Pozrite si hrdinský čin mladíka:

 

Gassama už ako tínedžer opustil svoju krajinu, cestoval cez Líbyu, tu však bol zatknutý. Šťastie však skúsil znova a podarilo sa mu cez Stredozemné more dostať do Talianska. Do Francúzska prišiel za bratom, ktorý tu žije už dlhé roky. Gassama žil vo Francúzsku ilegálne, prespával v ubytovni pre imigrantov v okrajovej časti Paríža, v izbe, ktorú zdieľal s ďalšími šiestimi ľuďmi. Bez povolenia nemal žiadne šance zamestnať sa.

 

Za hrdinský čin odmena: Stáž u požiarnikov

Gassamov hrdinský čin nezostal nepovšimnutý. Z 22-ročného Malijčana sa stala hviezda. Stretol sa s ním aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý ktorý mu udelil medailu a diplom za odvahu a odhodlanosť. Oznámil, tiež že za svoj čin bude mladík odmenený francúzskym občianstvom. To by malo byť vybavené do 3 mesiacov. 

TASR/AP Galéria fotiek (3) TASR/AP

 

To však nie je všetko, mladík dostane aj pracovné povolenie. Gassamovu šikovnosť a silu si všimli aj parížski požiarnici a preto mu ponúkli 10-mesačnú stáž. Tú mladík už podpísal, jeho mesačný plat bude na úrovni zhruba 600 eur.

TASR/AP Galéria fotiek (3) TASR/AP

 

Pokrytectvo od prezidenta?

Prezidenta Macrona však aktivisti obvinili z pokrytectva a cynizmu. Práve v týchto časoch sa totiž vo Francúzsku diskutuje o novom zákone, ktorý má urýchliť deportácie ekonomických migrantov a tých, ktorým bola odmietnutá žiadosť o azyl. Tento návrh totiž priniesol samotný Macron - ten, ktorý pozval imigranta Gassamu do Elyzejského paláca a odovzdal mu medailu a diplom.

„Je to trochu pokrytecké a cynické,“ povedala aktivistka Claire Rodierová, ktorá vo Francúzsku pracuje s imigrantmi. Obviňuje vládu z toho, že tento prípad využíva na zlepšenie svojho PR, aby tým zamaskovala svoje snahy potlačiť imigrantov. „Je výrazný rozdiel v tom, ako sa pristupuje ku Gassamovi a aká represívna je politika vlády proti migrantom a tým, ktorých chýbajú dokumenty,“ zdôvodnila.

Viac o téme: Paríž Záchrana dieťaťa Gassama
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: independent.co.uk, telegraph, theguardian.com; Text: es; Foto: Twitter Ray (Redacted), TASR/AP

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy