Príplatky až 15 eur na hodinu: Kto si od mája takto prilepší?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Od začiatku mája tohto roka začínajú platiť vyššie príplatky za prácu v noci, cez sviatok a zavedú sa príplatky za prácu počas víkendov. Väčšina slovenských pekárov však neplánuje využiť výnimku, ktorú im umožní zákon, teda nepridať svojim zamestnancom toľko, koľko im štát nariaďuje. Práve naopak, zamestnancom plánujú dať príplatky v plnej výške.

Pekári patria do segmentu, ktorý si bude môcť v rámci tohto povinného zvyšovania príplatkov uplatniť výnimku cez tzv. derogačnú klauzulu. Tú si firmy môžu upraviť v kolektívnej, resp. pracovnej zmluve so zamestnancom. Umožnila by tak pekárom neplatiť zákonom nariadenú výšku príplatkov, ale nižšiu. "Túto možnosť sa väčšina priemyselných pekárov, a teda tých, ktorí zamestnávajú najväčší počet ľudí v tomto segmente, rozhodla nevyužiť. Uvedomujeme si, že stav pekárenského sektora je zlý, mzdy patria medzi najnižšie v potravinárskom priemysle a zároveň máme kritický nedostatok zamestnancov. Našich ľudí chceme lepšie zaplatiť," avizoval predseda Únie priemyselných pekárov SR Vladislav Baričák.


Prečítajte si tiež: Prilepšite si k platu: Takto jednoducho si môžete naplniť peňaženku


Príplatky budú stáť podľa prepočtov slovenský pekárenský sektor 24 miliónov eur. V súčasnosti je hodinová cena práce v pekárenskom segmente vyčíslená v priemere na päť eur. Po zavedení príplatkov v extrémnych prípadoch, teda ak pôjde o kombináciu práce v noci a v nedeľu, ktorá je zároveň sviatkom, hodina práce narastá až trojnásobne, čo predstavuje hodinovú sadzbu až 15 eur. "Toto je pre pekárov ekonomicky likvidačné, výroba v tieto dni bude vysoko stratová. Naším cieľom je preto akceptovanie ekonomicky oprávnených nákladov, teda výrobných nákladov, zo strany viacerých zahraničných reťazcov, ktoré nás tlačia s odbytovými cenami hlboko do straty. Je predsa absolútne legitímne si za výrobky pýtať minimálne takú cenu, ktorú my zaplatíme pri výrobe," doplnil Baričák.

Podľa aktuálnych verejne dostupných údajov z účtovných závierok za rok 2017 vyplýva, že dvadsiatka najväčších hráčov na pekárenskom trhu dohromady vykázala vysokú stratu, a to až 831.000 eur. No oficiálne dáta o výsledkoch hospodárenia v oblasti výroby pekárskych výrobkov hovoria, že produkcia dosiahla výnosy viac ako 7 miliónov eur. "Aby sme dokázali vyčísliť objektívny skutkový stav, musíme ešte komunikovať so Štatistickým úradom SR, aby sme zistili, ktoré subjekty sú do štatistiky zahrňované tak, aby nedochádzalo k skresľovaniu dosiahnutého hospodárskeho výsledku v segmente čerstvej pekárenskej výroby," spresnil Baričák.

Pre tento zlý stav v segmente pekári aj naďalej pokračujú v rokovaniach s vládou. Neakceptácia nákladov pri rokovaniach s odberateľmi donútila slovenských pekárov žiadať v novele zákona o neprimeraných obchodných podmienkach o spresnenie definície výrobných nákladov na "ekonomicky oprávnené náklady", ktoré definuje zákon o cenách. To, že jeho podmienky sa musia sprísniť, uviedli aj zástupcovia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR na návšteve v nitrianskej pekárni minulý týždeň.

Viac o téme: Príplatky Pekári
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, redakcia; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy