Pozor, od 1. mája platí veľká zmena: V pracovných ponukách už nájdete aj tento dôležitý údaj

Zdroj: thinkstock.com

Časy, kedy ste v pracovných inzerátoch našli informáciu plat dohodou a rozmýšľali, koľko si na pohovore vypýtať, sú preč. Novela Zákonníka práce totiž prináša niekoľko noviniek a jednou z nich je aj povinné zverejňovanie platov v pracovných ponukách. Toto nariadenie platí od 1. mája 2018. Pozrite sa, čo všetko prinesie.

Uchádzači, ktorí si v máji otvoria pracovné portály, už pri pohľade na pracovnú ponuku budú vedieť, či sa im z finančného hľadiska oplatí reagovať na danú pozíciu. Nariadenie, ktoré platí od 1. mája, totiž nariaďuje zamestnávateľom povinne uvádzať základnú zložku mzdy, teda hrubú mzdu. Novela Zákonníka práce tiež prikazuje, že ak dôjde k uzavretiu pracovnej zmluvy, zamestnanec nemôže dostať nižší plat, aký bol uvedený v pracovnej ponuke.

Šetrenie času ale aj tlak na zvyšovanie platov

Návrh na povinné zverejňovanie platov  v pracovných ponukách predložilo ako prvé občianske združenie Pracujúca chudoba. „Oslovili sme takmer všetky politické strany a v zásade všetci reagovali pozitívne. Nielen Miroslav Beblavý, ale aj Branislav Ondruš ako štátny tajomník ministerstva práce hneď uvidel pozitíva tohto návrhu, postavil sa na našu stranu a pomohol návrh reálne naformulovať a presadiť do zákona,“ prezrádza predseda združenia Milan Kuruc. Z toho, že sa návrh presadil, je nadšený: Na jednej strane ide o jednoduché opatrenie, ktoré podnikateľov a ani štát nestojí nič, no vďaka nemu sa diskusia na Slovensku o neprimerane nízkych platoch našich zamestnancov posunula na celkom novú úroveň,“ vysvetľuje.

Od novely sa očakáva, že nielen uchádzačom o zamestnanie, ale aj samotným zamestnávateľom ušetrí čas. Zamestnávatelia dostanú len relevantné reakcie na pracovnú ponuku – hlásiť sa budú uchádzači, ktorí spĺňajú uvedené podmienky a sú ochotní pracovať za ponúkaný plat. Uchádzači zas nebudú musieť cestovať na pracovné pohovory do firiem, ktorých ponúkaná mzda im nevyhovuje.

V prieskume, ktorý v roku 2016 realizoval pracovný portál Kariera.sk, sa spoločnosti vyjadrili, že jedným z dôvodom nezverejňovania platov je napríklad aj to, že by uvedená mzda mohla odradiť potenciálnych kandidátov. Povinné zverejňovanie platov tak v tomto prípade môže poslúžiť aj ako účinný tlak na zamestnávateľov zvyšovať mzdy. Doteraz tak robiť nemuseli, keďže si väčšinou vybrali uchádzača, ktorý si vypýtal najnižší plat.

Firmy sa možno pokúsia zákon obísť

Firmy sa môžu pokúsiť zákon obísť. Jednou z možností je uvádzanie neúmerného rozpätia mzdy od – do. Podľa Milana Kuruca to však problém nebude: „Dôležitý je údaj „od“. To je suma, o ktorej si uchádzač môže byť istý, že pri podpise zmluvy nedostane menej, prípadne sa od nej môže odraziť pri vyjednávaní,“ vysvetľuje. „Na druhej strane, vyššie rozpätia sú v poriadku pri niektorých pozíciách, kde nie je jasné, či príde na pohovor junior alebo senior v danom odbore. Vtedy to môže byť signál pre seniora, že sa mu oplatí ísť na pohovor, pretože si vzhľadom na svoje skúsenosti môže vypýtať sumu blížiacu sa hornej hranici,“ objasňuje.

Riziko, ktorého sa Kuruc v súvislosti s povinným zverejňovaním platov obáva, hrozí v tom, že firmy začnú vytvárať kartelové dohody a dohodnú sa na tom, aké mzdy budú ponúkať. „Nie je to však nič nové, deje sa to už teraz a aj keď sa hráme na konkurenčné prostredie, firmy sú v mnohých regiónoch navzájom dohodnuté na tom, aké mzdy uchádzačom ponúkajú a v skutočnosti nesúťažia. Voči uchádzačom je to neférový spôsob firiem, ako sa vyhnúť mzdovej konkurencii smerom nahor.“

Veria, že ľudia si začnú pýtať viac

Zo spomínaného prieskumu pracovného portálu Kariera.sk tiež vyplynulo, že ďalším dôvodom, prečo zamestnávatelia neradi zverejňujú platy v inzerátoch, je snaha vyhnúť sa problémom, ktoré by mohli vzniknúť v súvislosti s ich súčasnými zamestnancami. Ak tí pracujú za nižšiu mzdu, no v inzeráte by videli, že nový zamestnanec dostane podstatne viac, mohli by začať protestovať a dožadovať sa dorovnania mzdy. Presne v to však združenie Pracujúca chudoba dúfa: Už teraz viem, že zamestnanci v mnohých firmách napäto čakajú na 1. máj, lebo sú náramne zvedaví, akú mzdu ich zamestnávateľ ponúkne na zverejnené pozície. Už len informácia o tom, že sa takéto opatrenie chystá, spôsobila na pracoviskách diskusie medzi zamestnancami o platoch. Hneď ako sa mzdy začnú naozaj zverejňovať, sa z diskusií môže stať rozruch a zamestnanci sa o to ľahšie navzájom vyhecujú k tomu, aby si pýtali viac,“ dodáva Kuruc.

Viac o téme: Plat Platy v ponukách Povinné zverejňovanie platov
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy