Rakúšania majú hlavy v smútku: Chýba im personál, za 1 000 eur nikto nechce pracovať

Zdroj: thinkstockphotos.com

Turistický ruch sa výrazne rozvíja a počet prenocovaní stúpa, no rakúskym hoteliérom chýba personál. "Nedostatok kvalifikovanej sily je v určitých oblastiach závažný," povedala riaditeľka odboru turistického ruchu Hospodárskej komory Petra Nocker-Schwarzenbacherová. Ako príklad uvádza hotel v Seefelde, ktorý musel pre nedostatok personálu zatvoriť celé podlažie.

Rakúski hoteliéri hľadajú najmä kuchárov a čašníkov, no chýbajú im aj pomocné sily. Štúdia Inštitútu pre hospodársky výskum (Wifo) odhaduje, že v rokoch 2016 až 2023 bude tejto branži chýbať 7000 kuchárov a 9100 čašníkov. Celkovo musia rakúske firmy v oblasti gastronómie a ubytovania v danom čase nájsť 36.000 zamestnancov, z čoho 20.500 (57 %) na čiastočný úväzok a 15.500 (43 %) na plný úväzok.

Najväčším nedostatkom v strednodobom horizonte budú trpieť firmy vo Viedni, Tirolsku, Dolnom Rakúsku a Salzburgu. Najlepšia situácia je v Burgenlande, Korutánsku a Vorarlbersku.


Prečítajte si tiež: Toto sú priemerné platy na Slovensku: Kto sa má ako kráľ a kto živorí?


"Na každý 1000-eurový inzerát sa ozve jeden čašník, ktorý však má aj ďalšie prijímacie pohovory," povedala Nocker-Schwarzenbacherová. "Nachádzame sa tak trochu v defenzívnej pozícii." Podľa nej je nevyhnutné vylepšiť imidž hotelov a pracovné podmienky.

Situáciu zhoršuje aj fakt, že čoraz menej mladých ľudí chce študovať odbory v oblasti turistického ruchu. Podľa Statistik Austria sa počet nových učňov v rokoch 2006 až 2016 znížil takmer o 40 % z 5268 na 3161. Naprieč všetkými odvetviami rakúskeho hospodárstva sa počet nových učňov znížil iba o 23 %.

Viac o téme: Práca Rakúsko Turizmus
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, redakcia; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy