Majú sa najlepšie: Najspokojnejší s platmi sú títo zamestnanci, kde sa oplatí pracovať?

Zdroj: thinkstock.com

Mnohí Európania (65 %) sa vyjadrujú k svojej finančnej situácii kriticky. Štvrtine (25 %) obyvateľov skúmaných európskych krajín na konci mesiaca nezostávajú žiadne prostriedky, ich mesačný príjem často len ťažko pokrýva ich životné náklady. Ďalších 40 % Európanov s peniazmi vyjde, ale neplánované výdavky sú pre nich veľký problém.

Iba 29 % respondentov zostávajú po uhradení každodenných výdavkov peniaze, ktoré môžu sporiť. O peniaze sa nemusí obávať 6 % oslovených Európanov. Vyplynulo to z reprezentatívneho prieskumu spoločnosti KRUK. 

V Európe aj na Slovensku sa majú najlepšie títo zamestnanci

Na Slovensku hodnotia najlepšie svoju finančnú situáciu zamestnanci v odbore IT a v zdravotníctve, so svojím príjmom najhoršie vychádzajú zamestnanci zo sektora dopravy a služieb. Na európskej úrovni sa vnímanie vlastnej finančnej situácie v jednotlivých odvetviach veľmi líši. Najlepšie svoju finančnú situáciu hodnotia respondenti pracujúci v odbore IT a finančných služieb, z ktorých svoju finančnú situáciu hodnotilo ako dobrú alebo veľmi dobrú 46 %, resp. 42 % oslovených. V odbore služieb a dopravy a logistiky to bolo iba 30 %. So svojimi financiami sú najspokojnejší Európania pracujúci v IT sektore v Španielsku (61 % spokojných respondentov). 

Ako vedia Európania sporiť?

Pätina Európanov má úspory vo výške maximálne jedného mesačného príjmu. Najmä vo východnej Európe majú ľudia často k dispozícii omnoho menej rezervných prostriedkov, 63 % zamestnancov v obchode na Slovensku a 64 % v Rumunsku má úspory nepresahujúce príjem za tri mesiace, podobne ako zamestnanci v sektore služieb v Českej republike (65 %).


Prečítajte si tiež: Vyberte deťom správnu školu: S týmto odborom sa v živote nestratia


V priemere 57 % oslovených Európanov vidí finančné zabezpečenie do budúcnosti ako jednu zo svojich priorít. „Na Slovensku na svoju budúcu finančnú istotu myslia predovšetkým zamestnanci z oblasti IT (72 %) a finančných služieb (71 %) a súčasne tieto dve skupiny si môžu najviac dovoliť riadiť sa dlhodobým plánom úspor na zaistenie tejto finančnej istoty. Práve úspory nás môžu v prípade straty zamestnania alebo choroby zachrániť pred zadlžením,“ spresňuje Markéta Kolářová, tlačová hovorkyňa spoločnosti KRUK. 

Výsledky vyplynuli z reprezentatívneho prieskumu spoločnosti Kruk, ktorá sa zameriava na správu pohľadávok finančných ústavov a korporátnych zákazníkov. Prieskumu sa zúčastnili respondenti zo siedmich európskych krajín. Prieskum porovnával odpovede od zamestnancov pracujúcich v službách, obchode, stavebníctve, doprave a logistike, financiách, IT, zdravotníctve, vzdelávaní a uniformovaných zložkách.

Viac o téme: Prieskum Kariéra Platy Mzda IT
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: SITA, redakcia; Foto: thinkstockphotos.com, Zdroj: KRUK

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy