Koalícia predstavila nový sociálny balíček: Pozrite sa, čo nás čaká a kto si prilepší

Rast minimálnej mzdy, zavedenie 13. a 14. platu bez platenia odvodov, zvýšenie príspevku na opatrovanie, navýšenie príplatkov za prácu v noci a za prácu počas soboty a nedele, či zavedenie príspevkov na presťahovanie sa za prácou do iného regiónu. Toto sú opatrenia v rámci nového sociálneho balíčka, na ktorom sa dohodla vládna koalícia.

Opatrenia predstavili lídri po dnešnom rokovaní koaličnej rady. Zhodu našli aj pri rozpočte na budúci rok. Spolu s rezortom financií totiž bolo potrebné nájsť peniaze na opatrenia, ktoré presadzujú jednotlivé koaličné strany.

"Dohodli sme sa na tom, že všetky záväzky, ktoré sme formulovali v programovom vyhlásení vlády, dodržíme. Pretrváva ambícia dosiahnuť vyrovnané hospodárenie do roku 2020," priblížil premiér Robert Fico (Smer-SD).

Avizoval, že schodok verejných financií by mal v budúcom roku predstavovať 0,83 % hrubého domáceho produktu (HDP). "Sme na dobrej ceste k vyrovnanému hospodáreniu," doplnil Fico. Hrubý dlh SR by mal byť na úrovni 49,7 % HDP, čo je podľa premiéra najnižšia úroveň od roku 2012.

Do sociálneho balíčka sa dostali opatrenia všetkých troch koaličných strán. Premiér zdôraznil, že všetky navrhnuté opatrenia sú už zahrnuté v rozpočte na budúci rok. "Ak hovoríme o deficite na budúci rok, tak v tomto všetko je už aj sociálny balík. Každé opatrenie má nejaký objem finančných prostriedkov. My sme to zrátali a sme v plánovanom deficite," podčiarkol.

Fico zopakoval, že minimálna mzda by mala vzrásť do roku 2020 nad sumu 500 eur. "Je aj dohoda na zvýšení príplatkov cez víkendy a sviatky, ako aj za nočnú prácu. Rovnako zavádzame významnejšiu podporu, pokiaľ ide o dochádzanie za prácou a presťahovanie sa. V zákone nastavíme nejakú vzdialenosť, ktorú keď človek bude absolvovať, tak dostane príspevok ku svojmu platu," priblížil Fico. Príplatky za prácu v noci by sa mali podľa neho dotknúť 240.000 ľudí.


Prečítajte si tiež: Dávky v hmotnej núdzi porastú: Kedy a o koľko sa zvýšia?


Zvýšiť sa má aj príspevok na opatrovanie ťažko zdravotne postihnutých. "V súčasnosti poberá 54.000 osôb takýto príspevok. Chceme ho zvýšiť tak, aby ten, kto sa stará o ZŤP, dostával príspevok na úrovni čistej minimálnej mzdy," avizoval premiér.

Strany sa dohodli aj na parametroch 13. a 14. platu, ktorý presadila SNS. Pôjde o dobrovoľný inštitút. Líder strany Andrej Danko ocenil, že koaličné strany majú vyvážený prístup pri vážnych rokovaniach. "Myšlienka je taká, aby sme sa postupným nábehom dostali k určitej možnosti, aby zamestnávateľ pri vyplácaní 13. a 14. platu bol oslobodený od odvodov," priblížil Danko.

Mostu-Híd sa v rámci sociálneho balíčka podarilo uspieť s návrhom, aby dôchodcovia boli pri práci na dohodu oslobodení od odvodov do výšky 200 eur mesačne, ako je to v súčasnosti pri študentoch. "Jednou z našich priorít sú dôchodcovia. Som rád, že táto vládna koalícia už prijala valorizáciu dôchodkov. Teraz sa nám podarilo presadiť, že tak ako pri študentoch, aby aj dôchodcovia neplatili odvody, ak si privyrábajú," doplnil predseda strany Béla Bugár s tým, že toto opatrenie sa dotkne takmer 100.000 ľudí.

Viac o téme: Balíček Nový Platy Plat Sociálny Smer Trináste Trinásty
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy