Rozhodnuté: Firmy nebudú musieť zverejňovať v pracovných ponukách plat

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Zverejňovanie platov v pracovných inzerátoch povinné nebude. Parlament neposunul do 2. čítania návrh novely Zákonníka práce, ktorú na rokovanie parlamentu predložili nezaradení poslanci Miroslav Beblavý a Jozef Mihál.

Inšpirovali sa rakúskou legislatívou. Navrhli novelizovať Zákonník práce tak, aby sa ustanovila povinnosť uvádzať priamo v inzeráte ponúkanú mzdu, ktorú už následne nemožno podliezť. Návrh pripravili v spolupráci s iniciatívou Pracujúca chudoba a jeho cieľom je posilniť vyjednávaciu pozíciu uchádzačov.

"Pre zamestnávateľov, ktorí nechcú zneužívať neinformovanosť zamestnancov alebo ich zraniteľnejšie postavenie, to žiadny problém nemôže byť. Pri tých, ktorí to zneužívať chcú, by tento faktor aspoň čiastočne prispel k vyrovnaniu mocenskej nerovnováhy," zdôvodnil v pléne Beblavý.


Prečítajte si tiež: Mal by byť v pracovných ponukách zverejnený plat? Uchádzači sú za, firmy proti!​


Poslanci zdôvodnili tento návrh aj tým, že v súčasnosti väčšina firiem tento údaj neuvádza, a to napriek tomu, že podľa nedávneho prieskumu portálu karierainfo.zoznam.sk si to želá 99 % uchádzačov a dokonca aj 72 % personalistov. Beblavý zároveň odmieta kritiku, že by sa zvýšila byrokracia.

"Hovoríme len o tom, že mzda sa musí uvádzať v inzerátoch, ktoré sa aj tak zverejňujú. Nechávame na zamestnávateľa aj formu informácie. Keď chce niekto uviesť rozpätie, nech uvedie rozpätie. Je len potrebné dodržať minimum, ktoré uvedie," vysvetlil Beblavý.

 

Viac o téme: Pracovný Platy Plat Mzda Inzerát Mzdy Ponuky Kariera.sk Zverejňovanie Platov Kariera Pracovnej Mzdách Pracovnom Inzeráte Ponuke Uvádzanie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, redakcia; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy