Chcú zamestnať viac ľudí, nevedia ich však nájsť: Známy výrobca topánok hodnotí situáciu na Slovensku

Bánovský výrobca obuvi, spoločnosť Gabor dosiahla vlani tržby vo výške 83,5 milióna eur. V tom istom roku obuvníci v Bánovciach nad Bebravou vyrobili 2,87 milióna párov topánok. Ich celkové investície dosiahli výšku 600.000 eur.

 "V 20. roku nášho pôsobenia na Slovensku sme zaznamenali pokles výroby, spôsobený najmä nedostatkom kvalifikovaného personálu. Situácia na pracovnom trhu nedáva veľa možností na zvýšenie, respektíve aspoň doplnenie stavu zamestnancov," zhodnotil konateľ firmy Juraj Vodička.

S ponukou práce Gabor podľa neho oslovoval aj nekvalifikovaných a nezamestnaných. "Zaúčanie nám síce zvýšilo náklady, ale od druhej polovice roku sa nám podarilo aspoň nahrádzať fluktuáciu a udržať počty pracovníkov. Aj tak sme však neboli schopní prijať niektoré nové objednávky a museli sme ich prenechať sesterskému závodu v Portugalsku," ozrejmil. 


Prečítajte si tiež: Firmy si zúfajú: Ponúkajú dobrý plat, aj tak nevedia nájsť zamestnancov


Gabor sa tiež vlani v spolupráci Slovensko-nemeckou obchodnou a priemyselnou komorou zapojil do národného projektu duálneho vzdelávania, a to pre obuvnícke povolania. Spojená škola v Partizánskom tak v školskom roku 2016/2017 otvorila triedu v duálnom systéme podľa vzoru nemeckých učebných osnov. Podnik aj škola už vzdeláva prvých žiakov v odbore technik obuvníckej výroby.

Spoločnosť k 31. decembru 2016 zamestnávala 1523 ľudí. Denná produkcia v závode v Bánovciach nad Bebravou je v súčasnosti 13.000 párov dámskej obuvi. Objem plánovaných investícií na tento rok je zase vo výške 900.000 eur. 


Mohlo by vás zaujať: Zbytočné povolania: Ľudia, ktorí ich majú, trpia: Patríte medzi nich aj vy?


Viac o téme: Práca Zamestnanie Bánovce Obuv Zamestnanci Obuvník Výrobca Gabor Obuvi
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: Gabor

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy