Budú príplatky za prácu cez víkend povinné? V parlamente budú hlasovať o tomto návrhu

Zdroj: thinkstockphotos.com

Poslanci Národnej rady SR za OĽaNO-NOVA navrhujú zaviesť povinný príplatok za prácu v sobotu vo výške 50 % a za prácu v nedeľu v sume 100 % z priemernej mzdy zamestnanca. "Takto je to správne, ľudské, sociálne a kresťanské,“ povedal v parlamentnej rozprave líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič. Vláda podľa neho robí z ľudí otrokov, keď im v súčasnosti v Zákonníku práce negarantuje príplatky za prácu v sobotu a nedeľu.

 

 

"Máte možnosť zahlasovať za niečo, čo pomôže pracujúcim," odkázal poslancom za Smer-SD. Upozornil na to, že Smer-SD nechce dať do pracovného kódexu príplatky za prácu cez víkend, aby mali odbory na Slovensku naďalej opodstatnenie.


Prečítajte si tiež: Ste PN? Sociálna poisťovňa varuje: Pre toto môžete prísť o nemocenské dávky


Podľa poslankyne za OĽaNO-NOVA Eriky Jurinovej by sa schválením tohto návrhu výrazne pomohlo pracujúcim ľuďom na Slovensku. Keďže podľa nej parlament neschválil zákaz maloobchodného predaja počas nedieľ, príplatky za prácu v sobotu a nedeľu by sa vzťahovali na všetkých pracujúcich. Ako uviedla Jurinová, Slováci sú pritom rekordérmi v práci počas nedieľ, keď v nedeľu pracuje pätina pracujúcich ľudí na Slovensku.

Viac o téme: Zo Práca Nedeľa Víkend Sobota Mzdy Z Príplatky Príplatok Platov Víkendová Platu Cez Nedeľu Sobotu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: SITA, redakcia; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy