Túto zručnosť vyžaduje 90% pracovných ponúk: Ovládate ju? Bez nej sa nepohnete

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

IT Asociácia Slovenska za podpory podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho, Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku či ďalších partnerov odštartovala 6. ročník testovania IT zručností Slovákov - IT Fitness test 2017.

"Využívanie moderných technológií je v súčasnosti už nevyhnutnosťou. Pokrok napreduje míľovými krokmi a ak chceme držať krok, musíme sa učiť nové a nové veci. Kto sa nepozerá do budúcnosti riskuje, že nebude jej súčasťou," poznamenal podpredseda vlády Pellegrini. Slovensko sa podľa neho musí zamerať na rozvíjanie digitálnych zručností svojich občanov.

Zámer testovať IT zručnosti na Slovensku vznikol ešte v roku 2009 ako súčasť iniciatívy Európskej komisie Týždeň IT zručností. V minulom ročníku IT test absolvovalo 21 500 účastníkov, z čoho takmer 3 tisíc bolo študentov od sedem do 16 rokov. Zvyšok predstavovali osoby staršie ako 16 rokov. Aktuálne testovanie je súčasťou kampane Európskej komisie Digital Skillss and Jobs, ktorú na Slovensku koordinuje Národná koalícia pre digitálne zručnosti a povolania.

Ako poznamenal vedúci Zastúpenia Európskej komisie v SR Dušan Chrenek, digitálne zručnosti sú v súčasnosti rovnako dôležité ako vedieť čítať, písať či počítať. "V súčasnosti už polovica všetkých zamestnancov v EÚ sedí za počítačom a takmer 90 percent všetkých pracovných miest si vyžaduje aspoň základný stupeň digitálnych zručností," dodal.

IT Fitness test si môže urobiť každý Slovák na stránke www.itfitnesstest.sk. Celé testovanie pozostáva z 30 otázok z IT oblastí ako internet, bezpečnosť a počítačové systémy, kolaboratívne nástroje a sociálne siete, kancelárske nástroje, komplexné úlohy a online marketing. K dispozícii sú dve verzie testu - jedna pre základné školy a druhá - náročnejšia verzia pre študentov stredných a vysokých škôl. Testovanie sa uskutoční od 4. apríla do konca júna tohto roka.

Viac o téme: Test Životopis Počítačové Zručnosť Schopnosti Zručnosti IT Životopise Životopisu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy