Ste PN? Sociálna poisťovňa varuje: Pre toto môžete prísť o nemocenské dávky

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Sociálna poisťovňa v roku 2016 skontrolovala 96.494 dočasne práceneschopných (PN) poistencov, či dodržiavajú liečebný režim určený ošetrujúcim lekárom. Podozrenie na jeho nerešpektovanie zistila u 24.886 z nich, pričom z tohto počtu ošetrujúci lekári ukončili PN-ku 5741 občanom z dôvodu, že jej trvanie nebolo naďalej medicínsky opodstatnené. Ospravedlnených ošetrujúcim lekárom bolo 18.157 prípadov.

Ďalšou kategóriou boli prípady, keď poisťovňa zistila porušenie liečebného režimu, napr. poistenec sa nezdržiaval na určenej adrese alebo vykonával činnosť, na ktorú bol uznaný dočasne práceneschopným. Z tohto dôvodu poisťovňa vlani zastavila nemocenské 842 poistencom v celkovej výške 70.627,75 eura a pokutovala 146 v celkovej výške 2681 eur.

Ak poistenec poruší liečebný režim na PN-ke, Sociálna poisťovňa mu udelí sankciu v podobe zastavenia výplaty nemocenských dávok. "Preto upozorňujeme občanov, aby počas dočasnej pracovnej neschopnosti dodržiavali liečebný režim nariadený ich ošetrujúcim lekárom. Občan, ktorý poberá dávku nemocenské, je v súlade s určeným liečebným režimom povinný riadiť sa pokynmi lekára, užívať predpísané lieky, dodržiavať pokojový režim a oddych na lôžku či vystríhať sa všetkého, čo by mohlo nepriaznivo pôsobiť na liečenie alebo sťažovať obnovovanie pracovnej schopnosti. Súčasťou dodržiavania liečebného režimu je aj rešpektovanie času vychádzok určených ošetrujúcim lekárom," povedal Peter Višváder, hovorca poisťovne.


Prečítajte si tiež: Úrady práce sprísňujú podmienky: Týchto špekulantov už do evidencie uchádzačov nezaradia


Lekár zvyčajne určuje vychádzky v čase od 10.00 do 12.00 h a od 14.00 do 16.00 h a vyznačuje ho v tlačive Potvrdenie o dočasnej pracovnej neschopnosti. Porušenie liečebného režimu Sociálna poisťovňa zistí kontrolou práceneschopného občana, ktorú vykoná na podnet posudkového lekára, ošetrujúceho lekára, zamestnávateľa alebo inej fyzickej či právnickej osoby. Pri nedodržaní liečebného režimu poistenec stráca nárok na výplatu nemocenskej dávky. Jej výplatu Sociálna poisťovňa zastaví odo dňa porušenia liečebného režimu.

Viac o téme: Strata Dávky Stratiť Práceneschopnosť PN Nemocenské Stratenie Dávok Nemocenských
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, redakcia; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy