Českí zamestnanci sa majú na čo tešiť: Viac ako polovica firiem plánuje zvyšovať platy

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Pridať na platoch svojim zamestnancom plánuje tento rok väčšina českých podnikov. Celkovo by tak mali urobiť tri pätiny firiem, z veľkých podnikov má tieto plány až 85 %. Malé firmy sú opatrnejšie, najmä pre obavy z chystaného rozšírenia elektronickej evidencie tržieb (EET). Vyplýva to z dnes zverejneného prieskumu českej Hospodárskej komory (HK).

Polovica firiem v prieskume uviedla, že tento rok bude zvyšovať mzdy až o 5 %. Zvýšenie miezd sa týka 80 % firiem v spracovateľskom priemysle a viac než polovice stavebných firiem, a to aj napriek kríze, v ktorej sa toto odvetvie v súčasnosti nachádza.

"Takmer tretina malých firiem je ale opatrnejšia a hlási, že zatiaľ zvyšovať mzdy neplánuje. To môže súvisieť aj s ďalšou vlnou EET, ktorá sa od marca 2017 bude vzťahovať okrem veľkoobchodu aj na maloobchod," povedal hovorca HK Miroslav Diro.


Prečítajte si tiež: Žijete od výplaty k výplate? Toto sú 4 jednoduché kroky, ako si môžete ušetriť pekné peniaze


Viac než 90 % firiem bude v priebehu 1. polroka tohto roka prijímať nových zamestnancov, alebo zachová ich súčasný stav. Rovnako ako v 2. polroku minulého roka, najviac plánujú prijímať stredné firmy a spracovateľský priemysel.

Viac o téme: Práca Česko Čechy Česká Platy Plat Mzda Mzdy Čechách Česku
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy