Bude vyššia materská? Takto by sa mali zvýšiť príspevky pre rodičov

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Materská dávka by sa mala od mája tohto roka zvýšiť zo 70 % na 75 % z hrubej mzdy zamestnankyne, resp. z vymeriavacieho základu samostatne zárobkovo činnej osoby (SZČO). Vyplýva to z návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorý v stredu posunul parlament do druhého čítania.

Táto dávka by tak mala dosahovať takmer 100 % čistého príjmu, ktorý mala osoba pred odchodom na materskú dovolenku. Priemerná mesačná suma materskej dávky má po novom podľa rezortu práce a sociálnych vecí predstavovať 518,8 eura, čo je nárast o 34,60 eura.


Prečítajte si tiež: Pôjdu matky skôr do dôchodku? Do parlamentu sa dostal tento návrh


Parlament posunul do ďalšieho legislatívneho procesu aj návrh novely zákona o rodičovskom príspevku. Rodičovský príspevok by sa mal od mája tohto roka zvýšiť zo súčasných 203,20 eura na 213,20 eura.  Rodičovský príspevok sa pritom naposledy zvyšoval od 1. januára 2014, a to o 3,60 eura. Ako v parlamente uviedol minister práce a sociálnych vecí Ján Richter, jeho ambíciou je do roku 2020 zvýšiť rodičovský príspevok na úroveň čistej minimálnej mzdy. V súčasnosti čistá minimálna mzda dosahuje 374,11 eura.

Viac o téme: Rodičia Materská Matky Príspevok Rodičovský Vyššia Rodičov Materskej Vyššiu Príspevku
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: SITA; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy