Pôjdu matky skôr do dôchodku? Do parlamentu sa dostal tento návrh

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Matky by mali ísť za každé vychované dieťa o rok skôr do dôchodku. Navrhuje to opozičné hnutie OĽaNO-NOVA, ktoré predkladá takýto návrh do parlamentu. Podmienkou skoršieho odchodu do dôchodku pre ženy má byť to, aby ich deti ukončili strednú školu.

"Navrhujeme, aby každá matka, ktorá porodí a vychová zodpovedne svoje dieťa tak, že ukončí úspešne strednú školu, za toto dieťa získava bonus, ako keby jeden rok pracovala," priblížil na dnešnej tlačovej konferencii líder hnutia Igor Matovič.

Upozornil na to, že na Slovensku sa rodí dlhodobo málo detí. Budú tak chýbať pracujúci a Slovensko je podľa Eurostatu posledné v parametri, koľko sa slovenské ženy dožívajú rokov v plnom zdraví. "Priemerná slovenská žena sa dožije v plnom zdraví 54,6 roka. Sme 28. v poradí z 28 krajín," upozornil Matovič.

Poslankyňa Anna Verešová (OĽaNO-NOVA) skonštatovala, že ženám sa nepáči aj to, že sa neustále zvyšuje vek odchodu do dôchodku. "Je hanba, že žiadna vláda nevypracovala koncept, ktorý by riešil demografickú krízu," doplnila Verešová.

Preto sa hnutie rozhodlo predložiť návrh novely, ktorá má umožniť ženám skorší odchod do dôchodku a zvrátiť tak demografickú krízu. "Slovensko nie je prorodinný štát. Na jednu rodinu sa rodí 1,3 dieťaťa. Chceme ukázať, že matky sú extrémne dôležité. Bez detí a starostlivých matiek naša spoločnosť zahynie. Opatrenie je jednoduché, ide o princíp, že za každé vychované dieťa o rok skôr do dôchodku," priblížil Matovič.


Prečítajte si tiež: Hľadáte si prácu? Česko trpí nedostatkom kvalifikovaných pracovníkov aj robotníkov: Využite príležitosť


Z hľadiska pôrodnosti sú regióny, kde sa narodí v rodine jedno dieťa, ale podľa Matoviča sa tri, päť detí narodí v jednej rodine napríklad na Orave. "Konečne treba riešiť problémy rodín," podotkol Matovič.

Návrh hnutia myslí aj na ženy, ktoré nemôžu mať deti. "Počítame aj s tým, že matka, ktorá si osvojí dieťa, bude mať rovnaké výhody ako tá, ktorá ho porodí. Potrebujeme dostať deti z domovov do rodín," tvrdí Matovič.

Na otázku, či sa zákon bude týkať aj mužov, ktorí sa starajú o deti, ak napríklad matka umrela po pôrode, Matovič povedal, že zákon na nich bude platiť vtedy, ak muži začnú rodiť. Už v súčasnosti pritom môžu aj muži prevziať starostlivosť o dieťa namiesto ženy a ísť na materskú. "Ja ako otec dvoch dievčat priznávam, že absolútna väčšina výchovy našich dievčat je na manželke. Myslím si, že takáto istá situácia je v 95 % rodín. Zároveň, ak by sa otcovia dožadovali, že chcú mať rovnaké práva, ja osobne nechcem zosmiešňovať túto tému, ale som ochotný sa o tom baviť, keď otcovia začnú rodiť deti,“ dodal Matovič.

Viac o téme: Odchod Návrh Dieťa Práca Dôchodok Materská Výchova Práce Rok Skôr Dôchodku Dieťaťa Skorší
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy