Vláda chce dať ľuďom viac práce: Takto chce znižovať nezamestnanosť v roku 2017

Zdroj: TASR

Nezamestnanosť na Slovensku by sa v roku 2017 mohla znížiť na 7 %. Dopomôcť k tomu by mohli aj opatrenia z dielne rezortu práce. V rozhovore pre TASR to uviedol minister práce Ján Richter (Smer-SD).

"Bol by som veľmi rád, keby sme mohli konštatovať, že nezamestnanosť začína 7 % a čo sa týka vývoja zamestnanosti, potešilo by ma, ak by naplnili nielen vládnu víziu 100.000 nových pracovných miest, ale že sme ju aj rapídne prekročili," uviedol Richter.

Vládna koalícia si dala záväzok, že vytvorí počas svojho volebného obdobia 100.000 nových pracovných miest a nezamestnanosť bude pod 10 %. V novembri 2016 klesla na 8,78 % a vzniknúť malo vlani 63.500 nových pracovných miest.

V tomto roku by pritom podľa Richtera mohli ľudia v evidencii na úradoch práce ubúdať aj vďaka rastu slovenskej ekonomiky. "Prognózy týkajúce sa rastu slovenskej ekonomiky sú pre Slovensko veľmi priaznivé. Je reálny predpoklad, že nezamestnanosť sa bude postupne znižovať a zamestnanosť bude rásť," myslí si Richter. Upozornil zároveň na to, že v súčasnosti je na Slovensku nedostatok ľudí na úradoch práce s vhodnou kvalifikáciou. "Investície musia byť väčšie, ideme ďaleko viac robiť s evidovanými nezamestnanými a je to drahšie," skonštatoval Richter.


Mohlo by vás zaujímať: Hľadáte si prácu? Firmy plánujú naberať najviac zamestnancov v tomto období​


Ministerstvo chce preto pokračovať v rozbehnutých projektoch. "Stále nemáme vyvážené vzdelávanie s potrebami trhu práce. Nastal istý pokrok, ale sú mesiace, kedy na úrad práce prichádzajú desaťtisíce absolventov," zdôvodnil minister. Zároveň uviedol, že Európska komisia sa rozhodla navýšiť zdroje pre projekt podporujúci zamestnávanie mladých o 500 miliónov eur a predĺžiť ho až do roku 2020. "Popri mladých sa ideme zameriavať aj na dlhodobo evidovaných nezamestnaných," avizoval minister s tým, že na trh práce sa podarilo umiestniť za posledný rok 10.000 ľudí, ktorí boli bez práce viac ako štyri roky. "Je tu ešte priestor s týmito ľuďmi pracovať," tvrdí Richter.

Trhu práce by mala výrazne pomôcť novela zákona o službách zamestnanosti. "Sľubujeme si od nej veľa. Chceme odstrániť akékoľvek zneužívanie zákona, ale hlavne ešte viac motivovať ľudí, aby išli pracovať. Nemám záujem voziť ľudí z tretích krajín ako lacnú pracovnú silu, pokiaľ sú na Slovensku ešte ľudia, ktorí majú záujem pracovať a my sme všetkým zatiaľ k tomu nevytvorili podmienky," dodal Richter.

Viac o téme: Práca Vláda Nezamestnanosť Počet Študenti Úrad Práce Nájsť Absolventi Znížiť Prácu Nezamestnaných
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy